Chairity, de goede doel stoel. Design Thinking by Doing verhaal 659/1.111

27 jan

goededoelstoel659.001

Ik zit op school. Als docent en student. Een plek om te geven en te nemen. Te leren en laten leren. En dat is niet voor iedereen op deze aardbol weggelegd. Gisteren schreef ik over de geweldige stoelen van Joris Laarman. Zijn project heeft echt een diepe indruk op me gemaakt. Stoelen worden al eeuwen gemaakt maar deze stoel is er een van nu. Gemaakt in de computer en puzzelstukje voor puzzelstukje geprint door een 3D printer. Technologie en play komen prototypend samen in een geweldig design. Symfonie, design en play. Als ik daar nu nog een beetje empathie, zingeving en story aan toevoeg heb ik al mijn rechter hersenhelft vaardigheden ingezet (Daniel Pink, Een compleet nieuw brein).

Toen ik gisteren zelf in de schoolbank zat drongen empathie, zingeving en story zich op. En aangezien het gebodene mij niet heel erg kon boeien pakte ik mijn schetsboekje en begon te tekenen.

chairity

Iedereen heeft recht op onderwijs. Maar lang niet iedereen op deze wereld krijgt ook onderwijs. Stel je eens voor dat je een kind ergens in de wereld een plek op school kunt geven? En stel je voor dat je dat samen met je vrienden kunt doen?

Hoe dan?

Op Facebook begin je een Chairity. Een stoel voor het goede doel. En dat doel is een plek op school waar een kind op kan zitten. Op je Facebook pagina staat de ‘puzzel stoel’ van Joris Laarman.

makerchair

Daar kun je aanklikken welke en hoeveel puzzelstukje je wilt doneren. Als je hebt betaald, krijgen ze een kleur en als je dan met je muis over een gekleurd puzzelstukje van de stoel beweegt, zie je de profielfoto van de donateur verschijnen.  Elke donateur zet de Chairity op zijn pagina en nodigt zijn vrienden uit om ook een stukje van de stoel te doneren. Als de stoel helemaal gekleurd is wordt ie zo dicht mogelijk in het land van de school in een fablab geprint en naar de school gebracht. Daar zette alle kinderen de Chairity al puzzelend in elkaar.  Al typend bedenk ik me dat je natuurlijk ook stoel voor de docent kunt doneren. De stoel staat dan symbool voor een jaar lang betaald onderwijs door een gekwalificeerde docent. Ik heb zelfs gehoord dat ze in Amsterdam een huis aan het printen zijn. Dus misschien in de toekomst ook een school…..van Lego.

Maar laten we eens beginnen met een stoel. Een stoel voor het goede doel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: