Beat Bill. Design Thinking by Doing verhaal 651/1.111

19 jan

beatbill651.001

Vorige week was ik jarig en vroeg ik om geld. Daar twijfelde ik over maar deed het toch. Het geld dat ik kreeg gaf ik weer weg en zo ontstond het idee van justanother48euro. Een filantropisch experiment dat iedereen kan starten door € 48 te geven aan iemand die het niet nodig heeft en hem of haar te vragen om het te plussen en weer door te geven aan iemand anders, binnen 48 uur. Als ontvanger mag je het dus niet houden. Mijn 48 euro is inmiddels bij een derde persoon beland en misschien heeft deze het al geplust en doorgestuurd.

Gisteren kwam ik een van de allereerste gevers tegen. Hij was samen met zijn broer en we hadden het over het vervolg. Waar gaat dit experiment heen? Zou jij plussen? Aan wie zou je het doorsturen? Hoe zit het met de fiscus want stel dat je een miljoen op je rekening gestort krijgt, moet je daar dan belasting over betalen? Ook als je het binnen 48 uur weer door geeft? En wanneer stopt het geven? Moet het eigenlijk wel stoppen? Het idee van een alternatieve geldstroom waar niets mee gebeurd is heel interessant. Het ultieme onbaatzuchtige geven. Je weet in ieder geval dat je geld dan niet op gaat aan het belachelijk grote salaris van een goede doel directeur. Gisteren hoorde ik zelfs dat als je bloed geeft je niet eens zeker bent dat dat bij iemand in nood terecht komt maar ook soms verkocht wordt. We zouden het geld natuurlijk ook aan de kinderen van Bill Gates kunnen geven. Die krijgen namelijk niets van hun rijke papa. De bijna 60.000.000.000 gaan allemaal naar een goed doel.

Dus mijn vraag eigenlijk is, zou jij geld storten voor een goed doel als er nog geen doel is? Of heb je een doel nodig? Zoals het in een jaar gezamenlijk meer weggeven dan Bill?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: