Net Werk. Design Thinking by Doing verhaal 620/1.111

19 dec

NETWERK620.001.jpg.001

Het meest waardevolle aan het schrijven op dit blog is dat ik veel productiever ben. Mijn creatieve leven is dat van voor 26 januari 2013 en erna. De dag dat ik met het dagelijks schrijven begon. Het is een hardCORe training creatief vermogen. De gedisciplineerde, vasthoudende verbeelding van mijn nieuwsgierigheid. Vroeger kwam er veel minder uit mijn vingers en dat kwam met name omdat ik, als ik een idee had, zei “Ik ga ………..”. Die uitspraak was een niet zichzelf waarmakende voorspelling. De uitspraak blokkeerde mijn handelen. Als ik nu een idee heb, houd ik mijn mond en maak ik het en zeg ik achteraf “Ik heb het gedaan”. En dat werkt. Een andere manier om productiever te zijn is er over te schrijven op dit blog. Dit blog heeft niet voor niets als subregel Design Thinking by Doing. En dat werkt ook. Zo schreef ik eerder over het maken van mijn visitekaartjes met de prachtige tekening van Vita Dijkstra. Gisteren was de eerste gelegenheid om ze uit te delen en me te houden aan de afspraak die ik een paar dagen geleden vroeg in de ochtend al schrijvend bedacht.

1. Aan iedereen die ik een kaartje geef, doe ik een verkooppraatje voor Vita. Ze kan namelijk wel wat werk gebruiken. Dat is goed voor haar ‘map’ en voor de portemonnee.

2. Ik nummer de kaartjes en laat Vita ze signeren en vraag aan iedereen die ik een kaartje geef of ze iets over hebben voor een beginnende, jonge, talentvolle illustrator. Ik denk aan minimaal een euro per kaartje. Dat geld maak ik dan direct en ter plekke over.

3. Ik maak een foto van de ontvanger van mijn visitekaartje met het kaartje en tweet die naar Vita.

Ik heb de kaartjes nog niet laten signeren en in plaats van geld dacht ik gisteren dat iets anders ook goed is. Daar kwam ik op omdat Ria gisteren tijdens het Kerstontbijt op HKU een reep Tony’s Chocolonely voor me op tafel legde. Die was niet voor mij maar voor Vita. Voor een kaartje. Ria ‘betaalde’ zelfs vooruit want later die dag haalde ik mijn nieuwe visitekaartje op bij het DHL depot in Rotterdam om vervolgens door te rijden naar het Kerstdiner bij RANJ. Nu vind ik het altijd gezellig bij RANJ maar met mijn nieuwe visitekaartjes was het nog leuker. Ik kan het iedereen aanraden die aan zijn netwerk moet werken. Maak er een spelletje van. Of is het een leuk verhaal?

Het uitdelen van de kaartjes leverde in ieder geval genoeg op. Behalve de reep chocola en veel glimlachen:

– € 0,50

– 3 tekenstiften

– de DVD van Purno de Purno

– een snoepje

En foto’s van de ontvangers die ik direct (via vader Gerrit) naar de 5 jarige Vita stuurde:

foto 1

maxim foto 2

marcus

Waarop Vita antwoordde met:

vitamarcus

Ik had deze laatste foto als eerste kunnen laten zien en vragen wat gebeurt hier? Waar zie je dat aan? En wat zou je nog meer willen ontdekken. Maar dit is geen lesje Visual Thinking Strategy. Dit is een lesje netwerken.

En net werk levert ze die Vita. Ze heeft inmiddels vijf portret opdrachten.

Wil je zelf ook zo’n schitterend portret? Stuur dan een tweet naar:

@/Vita_MD]

Ik stuur vandaag een envelop naar Vita. Met de weekopbrengst.

3 Responses to “Net Werk. Design Thinking by Doing verhaal 620/1.111”

 1. Gerard Arink 19 december 2014 at 9:00 AM #

  Cor,

  Moest afgelopen maandag, als toehoorder van een masterclass, aan je denken. En daar schrok ik van om 2 redenen. Als eerste was de masterclass (De wet van Snuf door Jos Burgers)zeer interessant en als 2e dwalen mijn gedachten tijdens oninteressante praatjes meestal weg richting vrouwen of wielrennen (in die volgorde) Maar nu dacht ik dus aan jou. Aanleiding was een aardig filmpje dat Burgers liet zien waarin

  Iemand op straat probeert geld weg te geven en dat lukt niet ( http://www.youtube.com/watch?v=HYupUy7wiIU ) Het wantrouwen is te groot.

  En toen dacht ik aan de relatie tussen vertrouwen/wantrouwen en creativiteit. Wellicht een open deur en zeer logisch: hoe groter het vertrouwen hoe groter de creativiteit maar een aantal zaken werden mij opeens wel duidelijk. Ik heb jarenlang gewerkt in een branche en omgeving (verzekeraars en banken) waar wantrouwen en controle als basiscompetentie gelden zeg maar. Het kan toch geen toeval zijn dat daar juist zo ontzettend weinig creativiteit en innovatie plaats heeft? Jij refereerde eerder aan de uitspraak van Picasso over de creativiteit van kinderen en dat volwassenen daar uitgroeien. Gaat dat ook niet over vertrouwen?

  Is er onderzoek gedaan naar dit verband of jij weet?

  Groet,

  Gerard.

  • cornoltee 19 december 2014 at 9:08 AM #

   Dag Gerard,

   Leuk dat je aan me denkt. Vrouwen, wielrennen en Cor. Een mooi rijtje. Toeval bestaat niet maar ik had er gister over met Michel van Ranj. Over creativiteit en vertrouwen. Een interessante link in het kader van vertrouwen en creativiteit is spelen. Mensen gaan pas spelen als ze zich veilig voelen en gaat spelen niet om ontdekken en leren? Er wordt veel onderzoek gedaan naar spel. Kijk eens op http://www.instituteofplay.org
   Groet
   Cor

 2. Els 20 december 2014 at 11:06 AM #

  Kaartje?? Cor??? Niet gezien 🙁

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: