Corter. Design Thinking by Doing verhaal 621/1.111

20 dec

CORTER621.001
Gisteren volgde ik een Masterclass “Creative Leadership” bij Paul Hughes in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Paul geeft presentaties volgens zijn 10 meters of thinking principe en tekent al pratend, live de illustraties bij zijn verhaal. Gisteren deed hij daar zo’n drie uur over. Hij had die 10 meter wat sneller af mogen leggen maar ik ging toch maar weer mooi naar huis met een paar waardevolle inzichten. En van van de dingen die Paul liet zien was het idee voor het ontwerpen van de voetpaden tussen de campus gebouwen op een universiteits complex. Het was nu de tweede keer in een maand dat ik dit geweldige voorbeeld tegenkwam dus ging ik vanochtend op zoek naar de bron van dit verhaal. Drie uur later was ik er nog niet achter en ik deelde mijn verhaal met Immo Dijkma. Binnen 5 minuten had hij de bron gevonden. En dat nadat ik toch net het vak Onderzoek van mijn Master succesvol had afgerond. Zoeken is een vak en vinden is een kunst. Bedankt Immo. desirepath Het voorbeeld laat zien dat als je iets moet ontwerpen je begint met kijken naar wat mensen doen. Human centered design. In dit geval zaaide de architecten eerst gras tussen de gebouwen en keken een jaar later naar de paden die waren ontstaan doordat mensen de snelste route kozen tussen de gebouwen. In het artikel dat Immo stuurde staat ook het voorbeeld van Finse planners die bestaande paden in hun parken direct na de eerste sneeuwval controleren. Als de sneeuwpaden afwijken van de bestaande paden hebben de planners een plattegrond voor toekomstige paden. Kijk naar wat mensen doen (of niet doen) en gebruik dat als basis van je ontwerp. Het voorkomt olifantentenpaadjes. olifantenpaadje

Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen en zich niet in het minst druk te maken over het afwijken van een geplaveid pad. Olifanten hebben dan ook de neiging altijd hetzelfde pad te volgen, hierdoor slijt zich een zichtbaar pad uit in de begroeiing. Daar mensen identiek gedrag vertonen en graag van de geplaveide paden afwijken, ontstaan overal waar mensen zich begeven dergelijke paden. (Wikipedia)

Meer weten:

<p><a href=”http://vimeo.com/25058185″>Olifantenpaadjes</a&gt; from <a href=”http://vimeo.com/user4995576″>Jan-Dirk van der Burg</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

One Response to “Corter. Design Thinking by Doing verhaal 621/1.111”

  1. Els 20 december 2014 at 5:16 PM #

    Kijk maar in de bossen …onstaan ook altijd nieuwe paadjes door wandelaars 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: