In Charge. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 602/1001

1 dec

blogtitels.001

Dit is een tentamenvraag.

Als je echt aandacht wil in de je klas zijn dit de 4 magische woorden. De adem stokt de muizen zijn stil. Straks geef ik les aan tweedejaars event managers. Een aantal daarvan heeft het vak Branding niet gehaald. Daar is een aantal voor naar het feedbackcollege geweest waarin ik de 20 open vragen met het antwoordmodel heb besproken. Ik heb ze toen niet verteld wat de vragen op het hertentamen zijn dat doe ik nu wel. Ik ben benieuwd wie van de 40 studenten mij straks vertelt wat die vraag is. Het is voor mij een goede test om te kijken wie mijn blog volgt. Het mogelijk weggeven van een  tentamenvraagen is voor studenten net iets als een loterij. Alleen is de kans veel groter. Misschien moet ik dat voor elk vak doen. Het lijkt me een uitstekend idee om de bezoekersaantallen een beetje op te krikken. Hoewel ik de kans groter acht dat ik door de examencommissie op mijn vingers wordt getikt dat het niet mag, kadootjes weggeven. Dan vertel ik ze dat het niet mijn idee was maar van Sinterklaas.

En dan nu het kadootje.

Marty Neumeier legt in zijn boek ZAG uit wat ‘jobs based innovation’ is met het voorbeeld van de miljarden industrie van de goedkope leesbrilletjes. Wat is jobs based innovation en geef een ander voorbeeld.

Jobs based innovation is een job die mensen zelf invullen voor ze invullen. Zo kochten mensen verschillende leesbrillen en legden die op verschillende plekken in het huis, kantoor etc. De goedkope leesbrillenindustrie vulde deze behoefte in door het produceren en verkopen van goedkope leesbrillen.

Een ander voorbeeld kwam ik gisteren in Amsterdam tegen.

foto 1

Zien jullie de behoefte?

Ik ook niet. Toch begrijp ik hem helemaal. Ik heb menigmaal aan de uitbater van een cafe of restaurant gevraagd of ik mijn telefoon even mocht opladen. En dat is dit. Geen moderne neon kroketten wending machine, nee een telefoonoplader.

Je vraagt een kaart aan de ober en legt je telefoon erin.

foto 4

foto 3foto 2Eefoto 5

Een andere vraag zou kunnen zijn wat je er van vindt dat Heineken dit sponsort.

Misschien voor volgend jaar.

Voor nu. Ik hoop dat jullie het weekend allemaal genoeg opgeladen zijn voor deze week zoniet neem je nog een biertje.

Proost.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: