Heel raar maar waar. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 585/1001

13 nov

RAARMAARWAAR585.001

Hoe zou je als docent met een simpele ingreep je onderwijs interessanter kunnen maken voor je studenten? Willem Jan Renger heeft daar een inspirerende kijk op. Een prachtig voorbeeld dat hij gisteren gaf was het volgende. Hij vroeg zich af hoe hij een groep scholieren het vak ruimtelijke ordening kon bijbrengen zonder gebruik te maken van het saaie boek. Hij bedacht een simpele doch eenvoudige interventie die, zo bleek later, een basisregel is van een goede game. Rengers noemt het ludodidaktiek. Ik noem het briljant. Wat deed hij? In plaats van dat hij met het boek erbij de stof ging uitleggen (zenden) ging hij de studenten betrekken in een uitdaging. Maar hoe doe je dat?

Ten eerste gaf hij iedereen een specifieke rol. Zo was de een burgermeester, de ander bouwer, gemeente, architect, provincie, milieudienst etc. Vervolgens gaf hij ze een plattegrond en de gebouwen die er op moesten komen. De eerste les was meer een knip en plak klasje dan iets anders. Maar in de tweede les brak de hel los. Wat had Rengers gedaan? Hij had de plattegrond bewust te klein gemaakt voor alle gebouwen om te passen. Hij had een overbodig obstakel ingebouwd zodat de studenten werden uitgedaagd om het op te lossen. Een overbodig obstakel inbouwen is duidelijk iets anders dan iets ‘leuk’ maken. Gamers gaan 80% van hun speeltijd dood, mislukken of belanden in andere situaties dat ze overnieuw moeten beginnen. Het gaat gamers vaak niet eens om het winnen maar om het overwinnen. Het beter worden. Vrijwillig dat obstakel overwinnen. Op je bek gaan, dat is wat ze blijkbaar blijven doen. De beloning zit hem vaak niet in het winnen maar in een positieve feedback.

Dat mensen heel ver gaan in vrijwillig pogingen in het overwinnen van overbodige obstakels laat het volgende filmpje zien.

Hoe ver zou jij gaan voor Fantastic Delites………als je niet eens weet wat Fantastic Delites zijn?

Shocking maar waar. Mensen gaan ver. Heel ver. Mensen zijn raar. Heel raar. Maar waar

2 Responses to “Heel raar maar waar. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 585/1001”

 1. Anna Maria 13 november 2014 at 7:56 AM #

  Dacht eerst–>

  Bizar

  En bedacht toen: dit is wat ik doe met uitjes en stadsgames!

  En toen leek het minder bizar

  Maar dat is het natuurlijk wel.

  Dank voor luik openen in het hoofd Cor!!

 2. els 13 november 2014 at 9:11 AM #

  whahahaha heeeeeeeel raar !!!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: