Chapeau Renault. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 582/1001

10 nov

CHAPEAURENAULT.001foto

Wat is dit?

Of moet ik vragen:

1.  ‘Wat gebeurt hier?’

2. ‘Waaraan zie je dat?’

3. ‘Wat kun je nog meer ontdekken?’

Zoals ik gister schreef.

1.  ‘Wat gebeurt hier?’

Je stapt in de auto en de radio doet het niet.

2. ‘Waaraan zie je dat?’

Op het schermpje zie je ‘code’ staan en je hoort een Star Wars achtige fouttoon als je vier cijfers intypt die niet de juiste code zijn.

3. ‘Wat kun je nog meer ontdekken?’

De Twingo is net voorzien van een nieuwe distributieriem bij Beun de Haas en toen is de accupool er natuurlijk afgeweest. Je probeert willekeurig wat codes zoals 0000 en 9999 of 1111 zonder resultaat. Op de Star Wars  fouttoon na dan. En dan ga je op zoek in de handleiding die in het handschoenenkastje ligt. Hierin staat vermeld dat je de code kunt opvragen bij de dealer.

Deze Twingo is 14 jaar oud en de Twingo zelf kwam 22 jaar geleden op de markt. Toen heeft iemand besloten een autoradio in die Twingo te stoppen waar een code op zit die je moet opvragen bij de dealer als je hem kwijt bent. Renault dealers bewaren al ruim 20 jaar 4 cijferige codes in een bestand voor mensen zoals wij. Of zou het een archiefkast of kaartenbak zijn? Dat blijkt want een telefoontje naar de dealer was genoeg om, na wat controlevragen, de code te ontvangen en weer van de muziek te genieten in dat heerlijke autootje.

Want een Twingo zonder Radio is een No Go.

Wist je overigens dat Twingo een samenvoeging is van de woorden “Twist”, “Swing” en “Tango”. Dit zou volgens Renault de speelsheid en plezier van de auto moeten uitdragen.

Renault Chapeau!

“Chapeau! is een goedkeurende uitroep inzake een geleverde prestatie; het is taalkundig een tussenwerpsel en betekent ongeveer “Dat heb je knap gedaan”. Het is een leenwoord van het Franse chapeau dat “hoed” betekent, dus ligt de Nederlandse uitdrukking ‘”daar neem ik mijn petje voor af” voor de hand. De uitdrukking kan ook ironisch of sarcastisch worden gebruikt en betekent dan het tegenoverstelde. De betekenis kan door de ontvanger van de boodschap worden opgemaakt uit de toonhoogte, de omstandigheden en/of de non verbale communicatie.” (bron Wikipedia)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: