Shit Kids Say. Dit is Design Thinking bij Doing verhaal 547/1.001

5 okt

shitkidssay547.001

Ken je de filmpjes Shit Girls Say?

Fijn zondagochtend materiaal:

Ik moest er aan denken om een aantal redenen.

Van de week was ik bij de boekpresentatie van ‘How to visit an Art Museum’waarin de schrijver een korte toelichting gaf op zijn boek.

How-to-Visit-an-Art-Museum-beeld_cr

De enige manier om een schilderij te begrijpen, is naar een museum te gaan en er een te bekijken. Dat beweerde de Franse schilder Renoir. Maar eenmaal binnen, blijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wat doe je als er alleen “Untitled, 1973” op het tekstbordje staat? Waar kijk je als een schilderij je onverbloemd uitzicht biedt op een reusachtige vrouwenschede? En hoe reageer je als de suppoost je net iets te nors aankijkt?Er valt dus een wereld te winnen. Ook voor gevorderden, want het gangbare museumgedrag – “Loop langzaam, maar blijf vooral lopen”, volgens schrijfster Gertrude Stein –  is zelden het meest lonend. In ‘How to Visit an Art Museum’ nodigt Johan Idema je uit om het kunstmuseum anders te bezoeken. Het boek verschijnt op 22 september 2014 bij BIS Publishers.

Of je nu voor het eerst een museum bezoekt of een frequente bezoeker bent, ‘How to Visit an Art Museum’ toont je de zin en onzin van de museumetiquette. Het typische museumgedrag – loop langzaam, maar blijf doorlopen – is zelden het meest lonend. Dit boek nodig je daarom uit het museum naar jouw hand te zetten.

Ontdek wat je kunt opsteken van suppoosten. Leer de vuistregel om goede van slechte kunst te onderscheiden. Ontdek hoe juist kinderen je de wereld achter een kunstwerk laten ontdekken. ‘How to Visit an Art Museum’ is inspirerend en verrassend om te lezen en laat zien hoe je met een beetje lef en creativiteit veel meer uit je museumbezoek kunt halen. Het boek staat vol met bruikbare tips en inspirerende illustraties, maar kent ook een serieuze ondertoon. Zomaar ronddwalen door een kunstmuseum kan altijd. Maar werkelijk geraakt worden, dat is een kunst.

Op dinsdag 30 september ging auteur Johan Idema in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam in gesprek met museumdirecteuren Cathelijne Broers (Nieuwe Kerk/Hermitage), Ann Demeester (Frans Hals Museum) en Katja Weitering (Cobra Museum) over de vraag of en hóe museumbezoek ook anders kan. Van die discussie is me niet bijzonder veel bij gebleven op een idee na. ‘rent a kid’. Kijk je kunt tegenwoordig natuurlijk audiotours huren in verschillende musea. Maar wat dacht je er van als je een kind zou kunnen huren die je vertelt wat ie ziet en er van vindt?

Cathelijne Broers vond het een goed idee. En het past mooi in haar wens het museumkaartje veel duurder te maken. Want dan moet je wel wat te bieden hebben.

Dat kinderen zeggen wat ze vinden is mij als vader van een 18 jarige zoon en 22 jarige dochter inmiddels al jaren duidelijk. Zo zal ik nooit vergeten dat mijn zoontje bij de aanblik van een door mij de vorige avond bij het grof vuil ontdekte Jezus schilderijtje zei ‘Waarom kijkt Papa zo zielig?’

Wat we van dingen vinden wordt steeds moeilijker. Zoals ik gisteren al schreef over het kadootje van Apple. Naarmate we ouder worden weten we meer en hebben we meer (sociaal) te verliezen. Dat maakt het allemaal niet eenvoudiger. Ben jij bijvoorbeeld eerlijk als je een echt vreselijk kado krijgt met de opmerking ‘Als je het niet mooi vindt mag je het ruilen?’ Vraag jij dan heel snel naar het bonnetje of verdwijnt het kado naar de schuur waar het gezelschap heeft van (m)eerdere afdankertjes.

Dit typend lijkt me dat een geweldige tentoonstelling/online winkel. Alle afdankertjes met de reden waarom je de krijger het zo afschuwelijk vindt.

Ja we kunnen nog een hoop van kinderen leren als we ze de mond niet snoeren of achter het behang plakken. Gisteren kwam ik dit filmpje tegen van komediante/schrijver/ouder Johanna Stein ter promotie van haar boek ‘How not to Calm a child on a plane’. Het filmpje is een compilatie van de beledigingen en opmerkingen van haar 4 jarige dochter die zij over zich heen krijgt. In het filmpje zie je de reactie van Johanna gefilmd met wat lijkt een go pro op haar hoofd.

Rent a kid in een museum. Misschien moeten we de kids aan het eind van de museum rondleiding ook direct vragen of het desbetreffende museum nog subsidie mag ontvangen. Dan voorzie ik een explosie ballenbakken en McDonalds in musea.

Tja je zou maar museum directeur zijn….met kinderen. Wat een crisis.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: