Dit is Design Thinking by Doing verhaal 411/1001. Don’t be an embarrassment to nature.

6 apr

DNA411.001

DNA is gevoelig voor fouten. En die fouten maken mutaties mogelijk die weer verschillende vormen binnen een soort creeert. Die verschillen kunnen een voordeel zijn in constant veranderende omgevingen. De wereld om ons heen verandert ook constant. Gisteren was het Facebook vandaag is het Whatsapp en morgen? Morgen weten we het niet. Als we betekenisvol waarde willen toevoegen aan de wereld zullen we moeten ontdekken wie we zijn, wat we kunnen en wat we willen. En daar zit het probleem. Vroeger was het simpel. Dan werd je wakker en had je een taak. Overleven. Dus berenvel aan en op jacht. Of de hele dag bessen plukken. Vandaag de dag hoeven we niet te overleven. Althans wij hier Nederland. We doen de koelkast open en pakken een ontbijt. Om vervolgens naar ons werk/school te gaan en vaak geen idee te hebben waar het toe bijdraagt. Het stilt de geestelijke honger niet en ontbreekt vaak aan betekenis. Maar het voedt de monden en streelt het ego. En als dat niet genoeg is kopen we een nieuwe auto of een paar nieuwe borsten. Maar worden we daar echt gelukkig van?

Als we 10 jaar oud zijn is ons creatief potentieel gedaald tot een miserabele 12 %. In 10 jaar tijd zijn onze creatieve aandelen 88% gekelderd.

Op de vraag “Wie is hier een Kunstenaar?” durft maar een enkeling ‘IK’ te roepen. We zijn volledig losgekoppeld van onze Creatieve IK.

En school, werk, familie en de Rest zijn meestal niet erg behulpzaam in het terugvinden van onze Creatieve IK. Regeltjes en processen hebben onze Creatieve IK vermoord. En zelfs degene die nog wel connected zijn met hun Creatieve IK hebben het zwaar hem in leven te houden. Een pas geboren giraffe op de open vlakte in Afrika heeft het makkelijker.

Als wij willen overleven moeten we ons misschien wat menselijker gaan gedragen. Als ons DNA. Fouten maken om vervolgens de beste optie verder te ontwikkelen. Net als gamers 4 van de 5 keer op je bek gaan, dood gaan of het level niet halen. Game over. Same player try again.

Nieuwe dingen ontstaan omdat we dingen anders zien en anders doen. Voor het meeste wat we heel de dag doen hoeft dat gelukkig niet. Ik ga niet een nieuwe manier bedenken om aan de andere kant van de voordeur te komen als ik ‘s ochtend vroeg de trein moet halen. Laat staan een originele weg vinden naar het station. Nee dan kan ik beter in bed blijven liggen. Patronen helpen ons te overleven met het bestaande, het bekende. Maar fouten maken helpt ons overleven in het nieuwe, het onbekende.

Als je een eekhoorn een nootje aanbiedt onder een glas probeert ie het op een manier onder het glas vandaan te krijgen. Een manier. Hij blijft het op dezelfde manier proberen. Over and over again. Totdat ie er dood bij neervalt. Van uitputting en van de honger. Naast het nootje onder het glas. Hij blaast zijn laatste adem uit kijkend naar dat heerlijke nootje.

Dus heb je een nootgeval probeer het dan eens op een andere manier. Maak fouten. DNA. Doe Nu Anders.

Don’t be An embarrassment to Nature.

5 Responses to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 411/1001. Don’t be an embarrassment to nature.”

 1. Michel van Dort 6 april 2014 at 9:18 AM #

  Mooi geschreven Cor! Toevallig een paar dagen geleden een mooi voorbeeld hiervan gehoord van een collega, gewoon door het simpele feit dat ze was gaan hardlopen is ze anders over dingen gaan nadenken.

 2. G-ice 6 april 2014 at 8:26 PM #

  anderen gaan bloggen en weer anderen gaan vanavond ice age kijken. 🙂

 3. paulricken 7 april 2014 at 11:48 PM #

  Hey Cor,

  Great blog. Hou ervan het te lezen iedere dag. En je hebt me geïnspireerd. Ik schrijf nu ook een blog in het Engels op http://www.squidoo.com/awesome-lifes 365 dagen lang, nu 5 gedaan, over de geheimen van een geweldig leven. En mensen kunnen meedoen.

  Dank voor deze inspiratie.

  En nog een vraag. Ben bezig met een boek; ‘365 manieren om van je medewerkers te houden (en je klanten….)’ Ik zoek illustraties. Een soort karakter die diverse waarden toont; liefde zorg voor anderen doorzettingsvermogen niet uitstellen. bereiken/presteren. spelen. creëren. gek, vreemd. rebels. purpose hoop. leven. vrede. georganiseerd. present. enz.

  enz. Ken je iemand die dit kan? Of bestaat er een programma zodat ik het zelf kan doen?

  groet en dank nogmaals,

  Paul Ricken Coach/trainer/inspirator Creating awesome lifes for, with and through everyone. 0031 6 53675546 KVK nr: 52825450 OBnr:NL184380108B02 http://www.squidoo.com/awesome-lifes

  http://about.me/paulricken.nl http://www.paulricken.nl http://www.experience-engineering.com http://www.footballrevolution.nl

 4. Winny 8 april 2014 at 9:32 AM #

  Het systeem in Nederland dood onze creatieve IK. Het kennis is macht principe realiseert ook dat fouten maken, not done is. Hoe hard we ook werken, ons leven is vallen en opstaan oftewel fouten maken, ervan leren en weer doorgaan. I love it.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: