Dit is Design Thinking by Doing verhaal 410/1001. The Business Dice. Roll & Call, Go, Tweet or Mail

5 apr

Om creatief te zijn moet je voldoen aan 3 dingen. (volgens Therese Amabile, Harvard professor).

1. Je moet verstand hebben van het vraagstuk waar je iets origineels en waardevols voor moet bedenken.

2. Je moet gemotiveerd zijn om  iets origineels en waardevols te bedenken.

3. Je moet de creatieve denktechnieken beheersen om  iets origineels en waardevols te bedenken.

Met behulp van deze drie en mijn eigen blogproject krijg ik steeds meer inzicht hoe het creatieve proces bij mij werkt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor jou ook werkt. Bij mij in ieder geval wel.

Mijn creatieve proces werkt als volgt. Wat ik van Jane MacGonigal heb geleerd is dat we veel kunnen leren hoe games zijn gemaakt.

En een spel is een vrijwillige poging om overbodige hindernissen te overwinnen. De grootste overbodige hindernis die ik elke dag neem, is de wekker om 6.00 uur zetten, een keer te snoozen en dan schrijven. Vanochtend werd ik me opeens heel bewust van waarom ik 1 keer op snooze druk. Ja 1 keer. Niet meer. Zo half slapend passeren er dan een aantal onderwerpen voor de post van de dag. Soms weet ik het al de dag er voor maar 9 van de 10 keer ‘bedenk’ ik het onderwerp in die 9 minuten snooze. Na 9 minuten doe ik dan liggend in bed mijn buikspieroefeningen. Opstaan is namelijk nogal een traumatische ervaring voor je hele lijf als je net uuuuuuren horizontaal gelegen hebt. Vanochtend passeerden er zo’n 4 onderwerpen waar ik over wilde schrijven. das een luxe en zeker niet altijd het geval. Al mijmerend verken ik ze een beetje en kies uiteindelijk degene waar ik het meest door geïnspireerd ben, lees gemotiveerd. Misschien dat ik onbewust kies voor het meest originele en waardevolle idee.

Als ik het onderwerp heb, klap ik mijn laptop open en ga ik direct naar mijn blog. Geen andere afleidingen. Dus ik check niet eerst even mijn mail. Vervolgens kopieer ik de kop van de vorige dag en verander ik het nummer:

Dit is Design Thinking by Doing verhaal 410/1001. 

Die 410/1001 is een belangrijk feedback systeem dat ik heb ingebouwd. Het geeft me precies aan waar ik ben in deze game. Nog niet op de helft.

De titel van het verhaal weet ik vaak nog niet niet. Dat komt wel.

Bij vandaag horen een aantal foto’s. Die mail ik dan eerst vanuit mijn iPhone naar mijn mailadres.

Vervolgens ga ik schrijven. Met een schuin oog naar de klok kijkend. Het streven is voor 7.00 te publiceren. Maar als ik meer tijd nodig heb dan geef ik mezelf die. Dan wachten die vroege bloglezers maar even.

Vandaag gaat het over visitekaartjes. Als er een moment is dat je je visitekaartjes bij je moet hebben, is als je een TED talk geeft op het consulaat in Istanbul. Ik was dus gewaarschuwd en dan ook goed voorbereid. Ik vind het verbazingwekkend hoe weinig creatief er wordt omgegaan met het moment van uitwisselen van visitiekaartjes. De meest originele die ik vandeweek kreeg was vierkant. De overige waren allemaal precies hetzelfde formaat.

Ik heb tegenwoordig een lading dobbelstenen in mijn tas. Na ontvangst van het kaartje van de een krijgen ze van mij een dobbelsteen. Ik vraag ze dan om te gooien. De worp bepaalt welke info ze van me krijgen.

1. twitternaam

2. blogadres

3. email adres

4. mobiel nummer

5. adres voor bak koffie

6. iets wat ik ter plekke bedenk

Vande week had ik een heel leuk gesprek met drie mensen van de kunstacademie hier in Istanbul. Ik kreeg drie kaartjes. Zij mochten drie keer gooien.

Rien ne va plus.

Roll & Call, Go, Tweet or Mail

roll&call

 

En  nu heb ik dus ook de titel:

Dit is Design Thinking by Doing verhaal 410/1001. The Business Dice. Roll & Call, Go, Tweet or Mail

en het plaatje (die maak ik in Keynote):

ROLL&CALL2.001

Done. Nummer 410 van de 1001

Dag.

Het is zaterdag. Nog beter dan woensdag.

 

One Response to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 410/1001. The Business Dice. Roll & Call, Go, Tweet or Mail”

  1. Els 5 april 2014 at 8:54 AM #

    Vervelende plek om te zijn met de 3 uit istanboel …nummertje 6, ter plekke bedacht neem ik aan?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: