Dit is Design Thinking by Doing verhaal 412/1001. Een viral is pas een viral als het een viral is

7 apr

viral412.001

Laatst vroeg een bedrijf of ik een viral voor ze wilde maken. Wat denk je dat daarop mijn antwoord was?

A. Ja natuurlijk. Geen probleem. Ik heb een ontzettend goed bedrijf in mijn netwerk dat er voor zorgt dat uw filmpje als een virus over het internet gaat en door velen bekeken zal worden.

B. Nee natuurlijk niet. Een viral is een filmpje dat als een virus over het internet gaat en daar hebben we geen controle over. Natuurlijk kunnen we het ‘seeden’ zodat de kans groter is dat mensen het zien en delen maar het is geen enkele garantie of het filmpje ook daadwerkelijk viraal gaat…..lees massaal verspreid gaat worden.

C. Is er nog koffie?

D. Wat is dat een Viral?

Het juiste antwoord is D. Ik wilde eerst weten wat deze persoon zelf dacht wat een viral was. Om vervolgens antwoord C te geven, door te gaan met A als een soort humoristische  wegvoorbereider voor, natuurlijk, antwoord B.

Een week geleden gaf ik een TED talk op het consulaat in Istanbul. De talks werden aan elkaar gelachen door Rayen Panday. De avond erna trad  Rayen zelf op. Ik heb in tijden niet zo zoveel gelachen. Wat een humor. Wat een talent. Wat leuk. Maar het beste vond ik niet alleen leuk. Het was ook nog eens leerzaam. Rayen legde namelijk uit hoe je een hit kunt maken. Een muzikale hit.

Een muzikale hit is opgebouwd uit drie elementen:

1. Een irritant deuntje dat blijft hangen.

2. Een bekende quote.

3. Een refrein. Je zoekt op Google naar inspirerende quotes en zet die achter elkaar.

Maar dit is nog niet grappig. Dat wordt het pas als Rayen het uitlegt.

Teleurgesteld dat je het filmpje niet kunt bekijken. Snap ik. Maar Rayen vroeg me het te verwijderen omdat het een onderdeel is van zijn nieuwe show. Het is een try out.

Toch nog een fijne maandag. Wordt lachen vandaag.

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: