ssssssssssssssssssst

9 nov

sssssssssst.001

Gisteren in de trein van Rotterdam naar Utrecht (tussen 8.00 en 9.00) maakte ik een prachtig voorbeeld van waardecreatie mee. Voor mij is de trein vaak het ideale vervoersmiddel. Ik zit altijd in de stiltecoupe die de laatste tijd ook echt stil is. Zo ook gisteren. Totdat de hoofdconducteur hoorbaar werd via de intercom. Hij was de eerste conducteur die mensen er op aan sprak om de stilte in de stiltecoupe te respecteren. Dat vond ik heel waardevol. Dat scheelt mij weer werk. Ik spreek mensen er namelijk ALTIJD op aan als ze zitten te praten in de stiltecoupe. Met een vriendelijke glimlach. Sommige mensen weten het ook gewoon niet. In het begin vond ik het lastig om te doen maar het gaat steeds beter. En alle hulp is welkom. Dus ik was blij met de opmerking van de hoofdconducteur. Een kleine glimlach verscheen op mijn mond. Die glimlach werd groter toen de conducteur zijn boodschap afsloot met de volgende  zin:

“We wensen u een fantastische reis en voor u het weet bent u in Groningen.’

Nu zat werkelijk IEDEREEN met een glimlach in de stiltecoupe en hier en daar fluisterden mensen met elkaar over de positieve en enthousiaste conducteur. Ik keek rond en echt IEDEREEN zat te lachen. Best knap .

Ik heb  snel een foto van gemaakt. Jammer dat ik geen 360 graden camera had.

Schermafbeelding 2013-11-09 om 08.54.28

 

Toen de conducteur kort daarna de stiltecoupe in kwam om de kaartjes te controleren sprak ik hem er op aan. Ik vertelde hem wat hij niet had kunnen zien, gaf hem een hand en bedankte hem. Zichtbaar in zijn nopjes nam hij het compliment in ontvangst en vervolgde zijn controle.

Toen hij even later via de intercom ook de machinist nog bedankte toen we in Utrecht aankwamen, wist ik het zeker. Deze man is een held. Deze man doet wat ie leuk vindt. Deze man heeft mijn treinreis een stuk waardevoller gemaakt. En niet alleen van mij. Toen hij vervolgens bij de uitgang ging staan en IEDEREEN een fijne dag toewenste en IEDEREEN vervolgens ‘Welkom’ heette in ‘zijn’ trein, wist ik dat hij mijn onderwerp van de presentatie zou zijn die ik 10 minuten later aan 4de jaars studenten moest geven. Mijn presentatie ging namelijk over waardecreatie. En aan welke voorwaarden creativiteit moet voldoen om uiteindelijk waarde te creëren.

Deze conducteur had mijn college niet nodig. Hij begrijpt dat de NS veel meer doet dan mensen van A naar B te vervoeren. Hij is een toonbeeld van waardecreatie.

Hij is een HELD.

Dankjewel NS.

Het was, weer, waardevol.

ps

Ik hoop dat ook deze post weer gelezen wordt door Erik Beenen. Directeur consumentenmarkt NS Reizigers.

 

4 Responses to “ssssssssssssssssssst”

 1. Jacob Jan 9 november 2013 at 11:03 AM #

  En dankzij jou spreid de glimlach zich verder uit.

  Dat is trouwens waar ik zo van houdt. Mensen die enthousiast zijn ergens over. Tweede hands schoonheid, tweede hand genieten, noem ik dat. Genieten van plezier dat van iemand af spat.
  Dank je.

  • cornoltee 10 november 2013 at 11:23 AM #

   Jacob Jan,
   Heel graag gedaan natuurlijk.

   Kom je nog as donderdag?

   groet

   cor

 2. Erik Beenen 9 november 2013 at 3:17 PM #

  Hallo Cor,

  Ook deze weer met plezier en een zeker gevoel van trots gelezen. En vind m zo mooi: waardecreatie door wat mensen doen….voor jou, de klant, met plezier. Het is besmettelijk.

  Groet,

  Erik Beenen

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] ssssssssssssssssssst […]

Geef een reactie

%d