surprise

24 okt

SURPRISE.001

Kadootjes. Het leukste wat er is. Geven vind ik nog leuker dan krijgen. EN een zelfgemaakt kado geven is een Masterclass Design Thinking.

Dat hebben ze bij D-school goed begrepen.

Je kunt daar een Mini Masterclass Design Thinking volgen. Alle info vind je hier.

Nogmaals in het kort. In tweetallen ga je de kado ervaring van de ander redesignen.

Zoals een aantal van jullie weten gaf ik ‘The redesign the gift giving experience’ laatst op TED Youth in Amsterdam. Dat was een geweldig experiment want de doelgroep was tussen de 12 en 17 jaar. En dat is toch heel anders dan volwassenen.

Aan het eind van de 90 minuten durende workshop werd een van deelnemers geïnterviewd. De vraag was ‘Wat heb je geleerd?’. De deelnemer zei dat ze in 10 minuten een onbekende beter had leren kennen dan menig bekende die ze al heel lang ‘kende’. Door vragen te stellen, nieuwsgierig te zijn, goed te luisteren en dóór te vragen. Nog een beetje dieper graven.

Missie geslaagd.

Met Sinterklaas voor de deur bedenk ik net het volgende. Zou het niet leuk zijn om Surprises op je werk te doen. Net als vroeger op school.

Hoe werkt het?

Iedereen krijgt ruim van te voren een klein rood boekje. Net als van Sinterklaas. Hier maak je aantekeningen in.

En iedereen krijgt een budget. Bijvoorbeeld € 10,-.

Vervolgens ‘krijgt’ iedereen een collega. Als voorbeeld. Ik ‘heb’ Paul gekregen.

Vervolgens gaat iedereen  in teams van 2 met elkaar aan de slag.

Als voorbeeld. Ik ben samen met Marijke een team.

Ik ‘heb’ Paul. En Marijke heeft Danielle.

De bedoeling is nu dat Marijke een kado gaat bedenken voor Paul. En ik voor Danielle. Snappen jullie het nog.

Jaaaaaaaa Sinterklaas spelen is zo makkelijk nog niet. Waarom denk je dat ie dat rode boek bijhoudt.

Oke.

Omdat ik ruim van te voren al weet wie ik ‘heb’ kan ik alvast wat voorwerk doen om deze collega beter te leren kennen. Paul in dit geval. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Paul dat door heeft. Het is uiteindelijk een Surprise. Alle bijzonderheden noteer ik in mijn rode boekje. Ik vraag een beetje rond bij collega’s. Kijk eens op zijn Facebook pagina, kijk wat ie bestelt in de kantine. Misschien volg ik hem wel een keer tijdens de lunch in de stad. Het is ongelofelijk wat je allemaal te weten kunt komen als je nieuwsgierig op zoek gaat. En waarom doe ik dit allemaal. Ik wil Paul beter leren kennen omdat Marijke straks allemaal vragen gaat stellen over Paul zodat zij ideeen gaat bedenken en een  prototype van een kado voor Paul gaat  maken dat ik dan kan gebruiken als basis voor het ECHTE kado voor Paul.

Wow. Wat een fantastisch idee. Al zeg ik het zelf. Zo net voor de feestdagen.

Maar waarom beperken tot Sinterklaas of Kerst. Misschien is er wel een veel  beter moment om elkaar beter te leren kennen en kadootjes te geven.

Vandaag bijvoorbeeld.

Surprise!

4 Responses to “surprise”

 1. Frank 24 oktober 2013 at 9:58 AM #

  Hoi Cor,

  wat een leuk en origineel idee. dankjewel. Frank

 2. Kim 24 oktober 2013 at 11:51 AM #

  Bedankt voor dit cadeautje. Ik zal dit weekend maar eens naar de action om wat schriftjes te gaan kopen voor mijn team van studenten! Vergeet het gedicht niet he!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] surprise […]

Geef een reactie

%d