tent amen

17 okt

tentamen.001

Ik wilde dit verhaal schrijven maar had het dus al gedaan.

Gek dat ik dat dan echt niet meer weet.

Dus daar zit ik dan. Negentien over zes. Inmiddels 20. En ik weet niet wat ik ga schrijven.

Het wordt een kadootje voor mijn tweede jaars HKU studenten. Althans degene die mijn blog volgen. Ik heb ze al een paar verteld dat het goed voor ze zou zijn als je mijn dagelijkse blog zouden lezen. Veel leuker en leerzamer dan menig vak dat ze op school hebben. Maar dat laatste zei ik er natuurlijk niet bij.

Want voor je het weet ben je ontslagen.

Deze post zou ook zo maar een reden kunnen zijn om mij te ontslaan. Denk ik. Waarom? Omdat ik een tentamenvraag voor het vak Branding ga verklappen. En dat is dus eigenlijk een kadootje voor de studenten die mijn blog vandaag lezen. Het is een vraag die we behandeld hebben in de laatste les voor het tentamen. Wat had ik  gedaan? Aan het eind van de één na  laatste les vroeg ik ze of ze een tentamenvraag wilde bedenken. Ze schreven deze op een papiertje en leverde die bij mij in. Vervolgens heb ik de bijna 30 vragen in een document gezet en naar ze gemaild. De laatste 20 minuten van de laatste les hebben we een quiz gespeeld. Ik verdeelde de groep in 4 teams en koos een aantal vragen die ze dus ZELF bedacht hadden. Ik koos niet de makkelijkste, maar ook zeker niet de moeilijkste. Ik weet zeker dat ze liever mijn tentamen maken dan het tentamen dat ze zelf bedacht hadden.

De regels van de quiz waren simpel. Je mocht met elkaar overleggen maar je mocht niet in je aantekeningen of boek kijken. Je mocht dus wel overleggen. Zo zouden ze een goed beeld krijgen van waar ze op dit moment qua kennis en inzicht stonden. Een teamlid schreef het gezamelijk bedachte antwoord op een papiertje dat ze na 5 minuten moesten inleveren. Ik herhaalde dan de (door hun bedachte vraag) en las de 4 antwoorden voor. Ik gaf direct feedback op de antwoorden en koos er een winnaar uit. Uiteindelijk moest ik een team diskwalificeren omdat ze toch in het boek zaten te snuffelen. Voor het winnende team had ik een grote gouden chocolade munt gekocht bij Starbucks.

Tijdens en aan het eind van deze laatste les werden er veelvuldig opmerkingen gemaakt als:

‘Krijgen we deze vragen ook op het tentamen?’

‘Als mijn vraag op het tentamen gebruikt wordt, krijg ik dan een extra punt?’

Een zwijgende glimlach was het antwoord.

Je weet het nooit.

Een tentamenvraag Branding wil ik wel weggeven en dat is de volgende.

Het merk ‘Cor Noltee’ is het gevoel dat je bij ‘Cor Noltee’ hebt. Dit gevoel is ontstaan door de optelsom van de interacties die je met het merk ‘Cor Noltee’ hebt gehad. Hoe noem je deze interacties?

Amen.

 

5 Responses to “tent amen”

 1. Isabelle 17 oktober 2013 at 7:32 AM #

  Wat een goed begin van de dag, dank u wel Cor!

 2. Carolien Geurtsen 17 oktober 2013 at 8:11 AM #

  doe mij zo’n leraar als jij. Zou echt wel eens in een hoekje van collegezaal willen zitten #nokidding 😉

  Ze beseffen waarschijnlijk pas later how lucky they are – jeugd enzo. En ja dat van een reeds gepostte post niet meer herinneren dat ken ik ook wel.

  Fijne dag! En mooi tentamen 😉

  thnx 4 weer een inspirerende blog

 3. Papageno 17 oktober 2013 at 1:44 PM #

  Geef je na het tentamen alhier het antwoord?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] tent amen […]

Geef een reactie

%d