YODA YOU DO

28 aug

yodayoudo.011

Gisteren gaf ik een training aan 6 collega’s op de HKU met als onderwerp ‘Design Thinking’. Het was eigenlijk geen training want ik heb ze weinig laten doen. Het was een kennismaking met het gedachtengoed van Design Thinking. Dit gedachtengoed wordt de basis voor een blok van 5 weken waarin alle 280 eerstejaars Kunst en Economie studenten aan de slag gaan met echte problemen uit het werkveld. Vooraf waren er nogal wat vragen over deze aanpak . Sommige vonden namelijk dat we dat later in de opleiding moesten doen. Gelukkig kwamen we er achter dat we allemaal veel meer fantasierijke waaghalzen zijn dan we dachten. Mede door de hulp van David Kelley (oprichter IDEO) met zijn verhaal over Creative Confidence.

Design Thinking geeft je vertrouwen in je creatieve vermogens.

Design thinking is erin Geloven een Verschil te kunnen maken. En het hebben van een aanpak om tot nieuwe, relevante oplossingen te komen die een positieve impact hebben. Stapje voor stapje. Leren lopen doe je ook niet in een keer.

Design Thinking is Mens-Gericht. En ook studenten zijn net mensen, toch? Of mis ik iets hier. Design Thinking begint met empathie en inzicht in de behoeften en motivaties van mensen die deel uitmaken van je dagelijkse wereld.

Design Thinking is Optimistisch. Design Thinking is de fundamentele overtuiging dat we een verschil kunnen maken. Ongeacht hoe groot het probleem, hoe weinig tijd of hoe klein het budget. En dat ondanks alle beperkingen het plezierig kan zijn.

Design Thinking is Experimentieel. Design Thinking geeft je toestemming om te falen en om te leren van je fouten. Want juist daardoor kom je op nieuwe ideeën, waar je weer feedback op kunt krijgen. Het is een cyclisch proces. Het is altijd aan de gang. Toch is er een onderliggende verwachting dat we altijd moeten streven naar perfectie, dat we geen fouten mogen maken. Dat maakt het het moeilijk om risico’s te DURVEN nemen. Het beperkt juist de mogelijkheden om tot meer drastische verandering te komen. We moeten durven te experimenteren. Design Thinking gaat juist over leren door te doen. Durven te doen.

Maar de belangrijkste reden is misschien wel dat Design Thinking een Beginners Mind  vereist. Met een frisse blik naar de situatie kijken. En hoe eerder we ze dat, weer, kunnen leren hoe beter.

yoda-unlearn-what-you-learn

Dankjewel Yoda.

en ik begrijp best dat ze daar op een Hoge School een beetje nerveus van worden.

2 Responses to “YODA YOU DO”

  1. dominiquekluinhaar 29 augustus 2013 at 11:47 AM #

    Reblogged this on Dohmo and commented:
    True story!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] YODA YOU DO […]

Geef een reactie

%d