leef je in

20 aug

leefjeinleefjeuit.009

Design Thinking noemen ze ook wel human centered design. Om goede ontwerpen te maken moet je je dus goed INLEVEN. Je moet in de schoenen van een ander gaan staan, met de ogen van een ander kijken en voelen wat de ander voelt. Proberen die ander te worden. Als je dat goed doet is dat heel leerzaam. Je leert degene waar je iets voor moet bedenken goed ‘kennen’. Je krijgt betekenisvolle inzichten en leert de behoeften van je gebruiker kennen. Deze vormen de basis voor de vraag die je moet gaan beantwoorden. En de vraag vormt het startpunt voor het bedenken van ideeen. Je uitleven.

IDEO liet mij al vele malen prachtige voorbeelden zien van Human Centered Design. Je eerst inleven om je vervolgens uit te leven met je creativiteit.

Zo moest IDEO onderzoeken “Wat de patient ervaring was” voor een groot ziekenhuis. De ontwerper ging vervolgens zelf in een ziekenhuisbed liggen met een camera en filmde wat hij zag:

ideoinbed

Je ziet niets anders dan het plafond. Inderdaad een klote ervaring.

Om de directie deze ‘klote ervaring’ te geven lieten ze bij het begin van hun presentatie 6 minuten video van het plafond zien.

plafondideoplafondideoplafondideoplafondideoplafondideoplafondideoplafondideoplafondideoplafondideoplafondideo

6 minuten van het plafond.

Van het plafond. 6 minuten.

6 lange minuten van het plafond.

Das heeeeeel lang. Laat staan dat je een hele dag in een ziekenhuis bed ligt.

Een andere voorbeeld om je in te leven, die ander te worden, is Remi Gaillard. Die man doet dingen die ook wel zou willen durven. Zoals jullie misschien weten ben ik een GROOT fan van Sylvester Stallone maar verder dan het jatten van een filmposter op het station ben ik nooit gekomen. Remy wel. Als Remi wil weten hoe het voelt om Rocky te worden, wordt Remi Rocky.

Leef je uit met je inleven.

One Response to “leef je in”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] leef je in […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: