opeens

19 aug

opeens.009

Vandaag is mijn zoon NoaH jarig.

Dankjewel.

En gisteren had hij zijn eerste rijles. In de polder bij Burgh Haamstede. Toen was hij  nog 16. En voor de rest van zijn leven kan NoaH vertellen dat hij zijn eerste rijles had in een Alfa Romeo Spider. Dat zijn belangrijke dingen als je 16 bent…..en 17 wordt.

Voordat NoaH achter het stuur kroop zei hij: ‘Auto rijden is eigenlijk best makkelijk.’

Na zijn  eerste rijles zei hij: ‘Auto rijden is eigenlijk best moeilijk.’

Het deed me denken aan toen ik zelf bij mijn pa in de auto zat. In mijn hoofd deed ik alles na wat hij deed. Probeerde ook te voorspellen wanneer hij ging schakelen. Van 2 naar 3, van 3 naar 4 en weer terug naar 3. Ik wist precies waar de versnellingen zaten. In mijn hoofd kon ik al lang rijden.

Ik denk dat NoaH dat ook dacht: ‘Ik kan auto rijden.’ Dat kon ie ook…..in zijn hoofd. Alleen rijden doe je niet in je hoofd. Dat doe je op de weg. Met je handen, je voeten, je ogen, de verkeersregels in je hoofd en dat allemaal tegelijk. En daar zit het hem in. Ook al weet je alles en kun je alle afzonderlijke handelingen perfect uitvoeren, je komt geen meter vooruit als je het niet allemaal tegelijk kan.

NoaH vroeg gisteren dan ook hoe het kan dat je het dan OPEENS kan. Zoals met fietsen of zwemmen. Opeens kan je het. Ik probeerde het uit te leggen. Vond het eigenlijk wel een hele interessante vraag. Heel interessant! Volgens mij kun je pas iets zoals autorijden, fietsen, zwemmen als je niet meer nadenkt over wat je moet doen. Natuurlijk moet je nog steeds nadenken over de verkeersregels maar dat bedoel ik niet. Ik bedoel puur de handeling.

Maar wat er precies gebeurt is voor mij ook een raadsel. Het voelt als een ‘klik’.

Terwijl ik dit zit te schrijven krijg ik een Whatsappje van mijn vrouw. Die is samen met NoaH nog in Zeeland en heeft net met hem de eerste duik genomen……..als 17 jarige. Gelukkig kan ie zwemmen. Heeft ie ooit geleerd.

NoaH gefeliciteerd!

noah17

 

One Response to “opeens”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] opeens […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: