Kick Kill Kabouter Kit

17 aug

KKKK.022

De afgelopen dagen liep ik te denken aan het afscheidskadootje voor ‘mijn’ 12 Summerschool studenten. Iets memorabels, waar ze iets aan hebben, waar ze over praten, waar ze om moeten lachen EN huilen. Kortom waar alle zes skills van Daniel Pink in verwerkt zijn. Oh ja en onder de € 30,- want het geld was op dus ik moest het uit eigen zak betalen. Ander belangrijk criterium was dat ik binnen een uur klaar moest zijn. Dus de inkopen, het verpakken, het verhaal bedenken en eventueel een presentatie maken. Een leuke uitdaging. Daar houd ik van.

Daar gaan we.

00 minuten

Ik wist eigenlijk al waar ik goedkoop kon scoren. Flyng Tiger. Flying Tiger is onderdeel van de Deense Tiger retailketen. Deze startte in 1995 in Kopenhagen. Ooit begonnen als één enkele winkel is de formule anno 2013 uitgegroeid tot een gevestigde internationale keten met een eigen  assortiment. Vandaag is Tiger met meer dan 235 winkels vertegenwoordigd in o.a. Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland, Finland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland, Engeland, Schotland, Ierland, Griekenland, Spanje, Portugal, Italië, Japan en Nederland. Het is een soort IKEA met leuke goedkope kadootjes.

07 minuten

Bij binnenkomst ging ik eerst op zoek naar een kadootje per persoon. Ik was er na 3 minuten achter dat dat niet ging werken. De kadootjes die ik op gevoel koos, waren te duur. Dat ging ik niet redden. Ook had ik soms een kadootje dat perfect bij iemand paste maar dan weer onhandig groot was. Niet handig als je nog naar India moet met een volle zware koffer waar je al 5 maanden mee door Europa loopt te slepen.

De opdracht werd:

Koop 12 dezelfde kadootjes die niet te zwaar en te groot zijn en niet meer dan € 2,50 pers stuk kosten.

10 minuten

In het begin van Summerschool hadden alle studenten een boekje gekregen waar ze allerlei opdrachten in moesten maken. Deze hadden 6 verschillende kleuren wat perfect paste bij de 6 skills van Pink. Aangezien ik zelf ALTIJD een aantekenboekje bij me heb leek me het een goed idee om ze nog een boekje te geven. Ik vond er die nog kleiner waren en goedkoop. € 3 voor 5 boekjes! Ik was los. Ik kon iedereen een boekje geven en had nog geld over.

De opdracht werd:

Koop zoveel mogelijk kadootjes waar ik 12 pakketjes van kan maken die niet te zwaar en te groot zijn en samen niet meer dan € 21 kosten.

13 minuten.

Nu werd het leuk. Ik moest nu op zoek naar kadootjes waar er in ieder geval 12 van in de verpakking zaten. Het verhaal ‘achter’ het aantekenboekje had ik wel en met de afgelopen twee weken in mijn achterhoofd vloog ik als een tijger door de winkel op zoek naar kadootjes waar ik mijn afscheidsverhaal mee kon bouwen.

28 minuten

Vijftien minuten later stond ik buiten met 14 kadootjes voor IEDEREEN. Voor € 29,-. Kassa!

33 minuten later was ik weer terug op de HKU.

Ik vroeg een grote envelop waar ik alle kadootjes in kon doen samen het hun certificaat (goed voor 3 europese ECTS!) en het door hun gemaakte en door mij beoordeelde ‘Complete New You Book’ waar ze allemaal zo hard aan hadden gewerkt.

40 minuten

Alle 12 enveloppen lagen op tafel met de 14 kadootjes erop. Ik schoof ze voorzichtig in de envelop samen het hun boek en het certificaat. Bij de laatste maakte ik eerst een foto van de 14 kadootjes.

survivalenveloppe

43 minuten

Nu de presentatie maken. Ik bedacht dat ik iedereen even naar voren zou roepen. Ze hun certificaat overhandigen. Samen op de foto en vervolgens iets vertellen over hun boek. Ze mochten nog niet in de envelop kijken. Als ik iedereen had gehad liet ik op het grote scherm bovenstaand plaatje zien waar vervolgens een voor een een klein tekstje bij het kadootje verscheen. Ik moest dus een volgorde bedenken die logisch was.

56 minuten

kickkillkabouterkitt.002

Binnen een uur was ik klaar. Dit werd mijn verhaal. Een voor een verschenen de tekstjes bij de kadootjes

“Alsjeblieft. Mijn afscheidskado.  Eigenlijk is het een survival kit. Ik noem het de Kick Kill Kabouter Kit. Want ik ben er straks niet meer ’to kick your ass’ of je Kabouter te killen. Je staat op eigen benen. Met een compleet nieuw brein. Ik zal je even uitleggen hoe de KKKK werkt.

1. do what you love (prikker met hartje)

Twijfel je? Kies met je hart. If you do what you love, you will love what you do.

2. point on the horizon (de rode pin)

Als  je beter wilt worden in iets is het goed om een duidelijk doel te stellen zodat je weet waar je naar toe gaat. Moet je een probleem oplossen, formuleer dan eerst een duidelijke en inspirerende vraag. Schrijf hem op en prik hem aan de muur.

3. blauwe ballon

Heb je een goede vraag ga dan eerst in je eentje ideeen bedenken. Wil je meer ideeen? Blaas deze ballon op en kijk er 5 minuten naar. Het levert 2 keer zoveel ideeen op.

4. rode ballon

Wil je inzoomen op een idee. De details bekijken. Mensen observeren. Situaties analyseren. Blaas de rode ballon op en je bent beter in staat te focussen!

5. pieces of the puzzle

Ideeen bedenken is de stukjes bij elkaar krijgen. Symfonie. Je zult verbaasd zijn hoe goed dingen soms passen door op vreemde plekken te proberen of het ‘past’. Jullie hebben allemaal een puzzelstukje van een  grote puzzel. Samen zijn jullie de afgelopen 2 weken 1 geworden. Twaalf verschillende puzzelstukjes die nu als 1 voelen. 

6. how would…….solve it (salamander)

Jullie hebben allemaal een ander dier gekregen. Als je ‘vast’ zit en meer ideeen nodig hebt, vraag je hoe jouw dier het zou oplossen. Of hoe je favoriete superheld dat zou doen. Het dwingt je om het probleem met een andere ‘bril’ te bekijken. 

7. take a break (knikker)

Knikkeren was mijn favoriete spelletje op de lagere school. Gebruik deze knikker als symbool voor een break. Als je echt vast zit en zelf je dier of superheld  je niet meer kan helpen STOP ER DAN MEE. Het heeft GEEN ENKELE ZIN om door te gaan. Ga lekker even spelen, knikkeren, een puzzeltje maken, iets lezen. Je zet er je onbewuste mee aan en die is 200.000 sneller in het vinden van een oplossing.

8. now wow how (blauwe, rode, gele stickertjes)

De stickertjes helpen je kiezen. Kies voor de WOW ideeen. De inspirerende, originele. De ideeen waar je energie van krijgt. Die je wilt maken. Die je door wilt vertellen aan een goede vriend.

9. de erwt

Laat je idee groeien. Verzorg het goed. Met aandacht.

10. dobbelsteen 1,2,3,4,5,6 

Kun je niet kiezen uit welk WOW idee je wilt gaan uitproberen? Kies max zes ideeen. Nummer ze.  Gooi de dobbelsteen. Die ga je proberen.

11. name your idea

Geef je idee een naam. Max 6 woorden. Alsof het de titel van een nieuwe spelshow is, de naam van een film of een theatervoorstelling. Prikkel. Overdrijf. The world biggest, greatest………

12. celebrate your success

Met dit kaarsje kun je je certificaat verbranden. Het is niets waard. Je succes vieren dat is pas waardevol. 

13. dont leave home without it (notitieboekje)

Ideeen kunnen zich spontaan aanbieden. Vertrouw NIET op je geheugen. Schrijf ze op. Teken ze. Het houd je hoofd leeg. Meer ruimte voor nieuwe GROTE ideeen.

14. you are an artist (penseel)

Zoals Picasso zei ‘All children are artists. The problem is how to remain an artist once he grows up.’

No matter what they say:”

youareanartist.004

We hebben gelachen en gehuild.

Afscheid nemen doet pijn.

Het waren twee geweldige weken.

Op naar WinterSchool 2013.

8 Responses to “Kick Kill Kabouter Kit”

 1. Jeroen 17 augustus 2013 at 7:34 AM #

  Top!

 2. jeroen 17 augustus 2013 at 7:45 AM #

  Mooi, Cor!

 3. Anna-Maria 17 augustus 2013 at 7:49 AM #

  Prachtig Cor! Geniet in tram 16 van je blik op de wereld.

 4. erikoptenberg 18 augustus 2013 at 10:44 AM #

  🙂 GREAT

  Op 17 aug 2013, om 09:01 heeft Design Thinking by Doing het volgende geschreven:

  > >

 5. Uditi 19 augustus 2013 at 7:26 PM #

  Haha this is great…
  The first tiny thought I had was when you handed them out was: Aaah. This wont make my luggage heavier!
  Thanks so much Cor!

 6. cornoltee 25 augustus 2013 at 10:03 AM #

  Heel Goed Frank. Dan ben je de eerste. Maar kom eerst maar eens gastbloggen 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. De Incredible Leesmap #34 - The Incredible Adventure starts here... - 25 augustus 2013

  […] Kick Kill Kabouter Kit – Ik wil meedoen aan de Winterschool van Cor! […]

 2. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] Kick Kill Kabouter Kit […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: