kleuter compliment

16 aug

kleutercompliment.006

Stel je voor je bent een architect, een analytisch persoon met zeer hoge eisen. Je zoontje van 4 heeft hard gewerkt aan een bouwwerk met blokken en vraagt ‘Papa, wat vind je van mijn kasteel?’  Zou je hem prijzen of dusdanige eerlijke feedback geven dat hij zeker gaat huilen.  Waarschijnlijk zullen de meeste van ons het kereltje prijzen ongeacht hoe het kasteel er uit ziet.

Tot voor kort vroeg ik ook nog steeds ‘Wat vind je er van?’ als ik iets gemaakt had. Als een hele grote kleuter.

Het meest voorkomende antwoord was dan ‘Ja leuk’ of ‘Goed idee’. Dat klinkt positief maar heb je er iets aan? Eigenlijk is het de slechtste vraag die je kunt stellen…….al volwassene. Tenzij je niet geinteresseerd bent in wat mensen er echt van vinden en gewoon op zoek bent naar een kleuter compliment.

Als je je idee beter wilt maken, vraag je aan iemand die verstand van de materie heeft ‘Wat is hier niet goed aan?’ De kans dat je dan feedback krijgt is veeeeeele malen groter. Er zijn dan zelfs mensen die helemaal niets van je idee over houden. Laat ze lekker uitrazen en vraag ze vervolgens:

‘En hoe zou je het beter kunnen maken?’

Als je er van uit gaat dat je fouten mag maken en opbouwende kritiek werkt, word je misschien ooit zo goed als Pixar. Daar noemen ze deze techniek “Plussen” en het heeft ze tot een van de beste animatie studio’s ter wereld gemaakt. Er heerst een cultuur waar je fouten mag maken en kritiek mag geven. Daar word je beter van.

One Response to “kleuter compliment”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] kleuter compliment […]

Geef een reactie

%d