the legend of the Phoenix

8 jul

thelegndofthephoenix.025

Een van de mooiste verhalen over de kracht van het internet, die ik ik mijn directe omgeving meegemaakt heb, is het verhaal van de Pontiac Firebird van mijn vriend Gerrit Dijkstra. Ik schreef een paar dagen geleden al over hoe handig en aardig The Amazing, Incredible and Awesome Gerrit Dijkstra is maar ik ben niet de enige die dat opgevallen is. Alweer heel wat jaartjes geleden kocht Gerrit een Pontiac Firebird. Deze:

pontiacfirebird

 

In de spaarzame uurtjes restaureerde Gerrit deze classic. Ik herinner me nog dat Gerrit op een gegeven moment vertelde dat ie zelfs de parelmoer rode inleg van het Firebird embleem had nagemaakt . Gewoon uitgezocht en geprobeerd, en geprobeerd en geprobeerd. Totdat het perfect was. Ik weet ook nog dat Gerrit een handig ‘doosje’ in elkaar had gezet waardoor de ruitenwissers weer een interval hadden. Enfin. De Pontiac werd beter en beter. Mooier en mooier en mooier. Maar misschien wel het mooiste van het project was dat Gerrit alles deelde. Op zijn blog hield  Gerrit alles minitieus bij. In het engels en met foto’s. En dat is echt al jaaaaaren geleden. Niemand die ik kende blogde toen. Gerrit wel. En Gerrit gaf al zijn kennis weg. En dat werd zeer gewaardeerd. Hij had een trouwe Pontiac aanhang over de hele wereld die de restauratie op de voet volgde. Een mooi voorbeeld van Share if you Care. Vol spanning wachtte zijn fans op de volgende  fase van het project: de spuiterij. De Firebird was inmiddels zover gevorderd dat ie klaar was voor een paar nieuwe laklagen. Als het nodige werd gestript, de motor verwijderd en de dag erna zou de Firebird naar de spuiterij gaan.

Die nacht brandde de garage waar de Firebird gestald stond uit. Met de Firebird. Alleen de motor die in de hoek stond kon gered worden. Gerrit zat in zak en as. De Firebird zou pas na de spuiterij getaxeerd  worden. Het was letterlijk een zwarte dag in leven van de Firebird. Met een laatste post op zijn blog, een foto van de uitgebrandde Firebird, werden ook zijn fans op de hoogte gesteld. Einde project.

Dacht iedereen.

Echter zijn fans dachten daar anders over. Weken later kreeg Gerrit een bericht van Paypall. Er was geld overgemaakt. Zijn fans, verspreid over de hele wereld, die hij nog NOOIT ontmoet had, hadden geld ingezameld zodat Gerrit een andere Firebird kon kopen en zijn project kon afmaken.Why?

Because they Cared.

En Gerrit? Die rijdt nog steeds rond in zijn Firebird.

‘Like the legend of the Phoenix. Our ends were beginnings.

What keeps the planet spinning. The force from the beginning.’

3 Responses to “the legend of the Phoenix”

 1. ruud baan 8 juli 2013 at 6:00 AM #

  Dat vind ik een mooi verhaal Cor!

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Op 8 jul. 2013 om 07:18 heeft Design Thinking by Doing het volgende geschreven:

  > >

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] the legend of the Phoenix […]

 2. Schoonheid komt van binnen uit. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 526 | Design Thinking by Doing - 13 september 2014

  […] Dat was een echte verrassing. Iemand wilde me echt helpen. Een glimlach verscheen op mijn gezicht en toen ik verder keek zag ik dat het mijn goede vriend Gerrit was. Ja deze Gerrit en deze. […]

Geef een reactie

%d