urbi et orbi

1 apr

urbietorbi.032

Talent. Belangrijk. Maar De gebraden kippen komen je heus niet in je bek vliegen. Tenzij je met een gouden lepel in je mond bent geboren. Maar of je daar nu zo blij van wordt? Aanleg voor iets is mede bepalend voor uiteindelijk succes maar alles bepalend zeker niet. Externe factoren spelen ook een zeer belangrijke rol. Bill Gates was nooit zo groot geworden als zijn moeder niet had gezorgd dat er een computerclub op zijn school was waar Bill ervaring met programmeren kon opdoen. Bill kon vlieguren maken. Veel vlieguren. Je kunt nog zoveel talent hebben maar als je het niet gebruikt, gebeurt er niets.

Het lastige is alleen dat we vaak niet weten wat ons talent is en dat de omgeving meestal niet erg behulpzaam is in het vinden van dat talent of het faciliteren van de omgeving. En geloof me door ergens over na te denken kom je dr al helemaal niet achter wat je talent is. Je moet dingen proberen. Van hoofd naar handen. Als je het niet probeert ‘weet‘ je het niet. Maar proberen is eng, althans voor heel veel mensen. Zo neem ik me bijvoorbeeld vaak voor om iets nieuws te kiezen van de menukaart als ik in een restaurant zit. En dan het liefst iets wat ik echt nooit zou kiezen. Heftige protesten van mijn Kabouter op mijn schouder zijn het gevolg. ‘Dat is echt niet te eten.’ of ‘Dat lust je niet.’ En ook al is het niet altijd lekker het is wel altijd spannend en het bouwt aan mijn voedselvocabulaire. Ik groei mentaal en rest fiets ik er toch wel weer af.

Dus laat vandaag de meubelboulevard links liggen en de biefstuk met friet rechts en DOE vandaag iets wat je nog nooit hebt gedaan.

Mijn zegen heb je.

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: