Zou je het voor niks doen?

29 jan

voornoppes.018

Zou je het werk wat je nu doet ook voor niks doen? Das een hele interessante vraag. Uit onderzoek blijkt dat mensen die werk doen waar ze enigzins hun hersenen bij nodig hebben niet harder gaan werken als je ze meer geld geeft. Het tegenovergestelde is echter waar. Ze worden luier. Verklaart dat misschien de wantoestanden in de financiele sector? De oorzaak voor de crisis? Ik heb er geen verstand van maar een interessante gedachte is het wel. Het zou in ieder geval een hoop verklaren. Dus als geld niet motiveert wat dat wel? Volgens Daniel Pink in zijn boek Drive en de daarop gebaseerde RSA animate zijn er drie dingen die mensen motiveren. En dus voorwaarden voor het design proces. (er van uitgaande dat je je hersenen nodig hebt bij design thinking.)

1. Doel.

Je hebt een duidelijk en inspirerend doel nodig. Alles begint met waarom zegt Simon Sinek. Een sterk geloof in iets inspireert, bindt en boeit mensen en is de vonk en het kompas dat we  als mensen nodig hebben om uit onze stoel, bank of bed te komen. De reden waarom ik bijvoorbeeld zonder nadenken altijd Apple producten koop is daar een uitstekend voorbeeld van. Als de tijd rijp is voor een nieuwe computer ziet mijn koopproces er ongeveer als volgt uit:

– hoeveel geld heb ik te besteden? (30 seconden)

– hoeveel inch wil ik? (weet ik al)

– kan ik er mee video editten? (dat kan de verkoper me in 10 seconden vertellen)

Klaar in minder dan een minuut.

En in een wereld van overvloed is dat een groot compliment voor Apple. Want voor dat geld had ik zeker 100 alternatieven kunnen kopen die waarschijnlijk allemaal min of meer hetzelfde kunnen. Maar nee. Cor koopt zonder nadenken een Apple. Niks vergelijken, deskresearch, reviews lezen. Gewoon linea recta naar de Apple store. Pick and pin. En waarom? Gewoon omdat ik GELOOF dat Apple me niet gaat teleurstellen.

2. Eigen keuze.

Toen ik bij FHV/BBDO werkte (een reclameburo) kregen we op een gegeven moment een nieuwe directrice. Als bijzondere kennismaking met het personeel heb ik toen een documentaire gemaakt met als thema “What makes you tick?”. Het idee was dat we aan iedereen deze vraag stelde en dat ik de meest interessante “ticks” en de bijbehorende mensen interviewde. En dat was geweldig. Als je aan mensen vraagt wat hun ECHT bezig houdt, sommige noemen het een hobby, dan zie je de mensen letterlijk en figuurlijk veranderen. Ze gaan rechtop zitten, openen de ogen en zelfs hun stem verandert. Ze gaan “open” staan. Positieve emoties vullen de ruimte. Vraag de volgende keer maar eens op een saaie verjaardag of netwerkborrel “Wat is je hobby?” You will be amazed.

Uit het beroemde onderzoek van IBM (Capitalizing on Complexity 2010) is een van de adviezen “Omarm creatief leiderschap.” Hoe doe dat? Ik zou beginnen met de vraag aan je personeel “Wat is je hobby?” Breng het in  kaart en de volgende keer als een probleem moet oplossen, bekijk je die lijst van hobbies en ga je op zoek naar relevante kennis. Als we echt hogerop willen op de innovatie ladder  in Nederland moeten we eerst maar eens kijken wat mensen uit zichzelf doen…..voor niks.

3. Beter worden. 

Ok. Je hebt een doel. Je hebt er zin in. Klaar? Als we niet beter worden in onze zelf gekozen activteiten is de lol er snel vanaf. Een mooi voorbeeld is de commercial voor Calve pindakaas: Pietertje. Pietertje voetbalt maar echt beter wordt ie niet. Waarschijnlijk zit ie op voetbal omdat iedereen op voetbal zit…of zijn vader dat graag wilt. Een duidelijk doel lijkt ie ook niet echt te hebben. Totdat er een bal in de sloot belandt! Als we iets doen waar we elke keer een beetje beter in worden motiveert dat enorm. We hebben een volgende level gehaald, een wedstrijd gewonnen of Flow ervaren. Flow is de toestand waar je je in bevindt als je je onbewust van tijd en plaats ontwikkelt. Je bent vrijwillig (eigen keuze) een uitdaging aangegaan (doel) die net iets te moeilijk is voor je bestaande vaardigheden. Door de uitdaging aan te gaan, ontwikkel je die vaardigheden en stel je je doel weer wat verder, ontwikkel je die vaardigheden en stel je je doel weer wat verder etc. Je bent je hierbij niet meer bewust van tijd en plaats maar bent daarna wel een stukje beter geworden. Het gaat hierbij niet zozeer om winnen maar puur om de intrinsieke beloning die uit de activiteit komt. Ik heb dat bijvoorbeeld als ik een video aan het editten ben. 4 uur later sta ik op. Stijf. hongerig en met een droge keel. Een ander mooi voorbeeld dat ik laatst tegenkwam was de het verhaal over de Beatles. Waarom waren zij zo verschrikkelijk goed? Was dat vanwege de onderlinge magie. Dat de tijd rijp was? Dat ze zoveel talent hadden? Ja, ja, ja maar een andere heel belangrijke oorzaak die Malcolm Gladwell in zijn boek “Uitblinkers” aanhaalt is “Hamburg”. Hamburg? Ja Hamburg. In Duitsland. In het begin van hun carriere  hebben de Beatles in een periode van  2 jaar in Hamburg opgetreden. Niet 2 keer per week anderhalf uur. Nee. 7 dagen per week 6 uur achter elkaar. In de korte tijd dat ze in Hamburg waren, hebben ze 1200 keer opgetreden. Dat zijn aantallen waar huidige supergroepen niet eens aan komen in hun hele carriere. Door het vele optreden moesten ze op een andere manier gaan spelen, hun repertoire uitbreiden, improviseren. Het was een speciale kans om te oefenen. Om beter te worden. En om met de woorden van John  Lennon op het dak van Apple records in Londen af te sluiten:

“I would like to say thank you on behalf of the group and myself and I hope we passed the audition.”

En toen trok een politie agent de stekker er uit.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: