Waarom?

30 jan

beginnersoog.005

Zo. Vanochtend was Kabouter weer vroeg wakker. Hij begon over hoe vaak ik nu moest schrijven op mijn blog. “Kijk je bent natuurlijk enthousiast omdat je in 3 dagen 180 views hebt. Maar heb je ook gezien dat de aantallen nu al aflopen. Het nieuwtje is er alweer af hoor bij de mensen.”

Jaja. Rustig maar ik blijf wel liggen……..not. En hier zit ik weer. Met een glimlach op mijn gezicht. Net mijn bordje Brinta op (sommige krijgen daar de griebels van) ready for the next post

Vorige week opende ik de seminars op de HKU (http:/slideshare.net/cornoltee) en daar had ik het over Bejaarden, Kleuters en Kabouters. De kabouter kennen jullie inmiddels. Maar wat heb ik met kleuters. Afgezien dat ze meestal meteen beginnen te schreeuwen als ze mij zien, blijft het een uitdaging om zo snel mogelijk vriendjes met ze te worden. Want we kunnen een hoop van kleuters leren. Edward de Bono had dat ook in de gaten en hij heeft er een geweldig boekje over geschreven: “The Dog Exercising Machine”. Ik heb het laatst gekregen van mijn goede zuid afrikaanse vriend en awardwinning filmmaker Neil Curry.

Het boekje toont de tekeningen van kinderen van een “dog exercising machine”. En De Bono legt uit waarom dat zo’n briljante vraag is.

Kinderen houden van honden en omdat zo’n apparaat niet bestaat, worden ze uitgedaagd iets nieuws te bedenken. Verder moeten ze zich inleven in de hond. Echte honden psychologie. Kom er maar op. Geniaal van de Bono. Verder legt de Bono uit dat de evolutie van de mens bestaat uit 3 fasen. Waar zit jij?

0 – 5 jaar: Waarom?

5 – 10 jaar: Waarom niet?!

10 – 100 jaar: Daarom!

Omdat kleuters nog zo weinig weten EN nieuwsgierig zijn stellen ze heel vaak de vraag “Waarom?” Om gek van te worden soms. Probeer je idee de volgende keer maar eens aan zo’n kleuter uit te leggen. Na 4 Waaroms breekt het zweet je uit en moet je serieus hard gaan nadenken. Krijg je het uitgelegd of niet aan die kleuter. Dat is de vraag. Waarom? Omdat die kleuter gewoon wil weten hoe het zit. Je bent pas verlost als ze “ooooooowww” zeggen of ze zonder iets te zeggen zich omdraaien en weer in de zandbak gaan spelen.

Een van de mindsets van design thinking is “The beginnersmind” Of zoals Yoda uit Star Wars zo mooi zei:

“You must unlearn what you have learned.”

Probeer het maar eens. Vraag waarom totdat je ziet dat ze het moeilijk krijgen en vraag dan nog even door. En vergeet wat je allemaal weet. Wat jij allemaal weet kan ik toch opzoeken op Google.

Deze uitvinding komt uit het boekje van de Bono. Er was toen nog geen Google. Wat? Internet bestond nog niet. Het is de op afstand bestuurbare hand. Ik zeg brilliant……….waarom?

Uit: The Dog Exercising Machine. Van Edward de Bono

Uit: The Dog Exercising Machine. Van Edward de Bono

Geef een reactie

Ontdek meer van Design Thinking by Doing

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder