Outsourcen? Doe het het lekker zelf!

31 jan

Schermafbeelding 2013-01-31 om 07.46.14

Deze week zijn er op de HKU de vrije seminars. Over een periode van twee weken kunnen  studenten dan een onderwerp kiezen waar ze dan een week lang mee aan aan de slag gaan. Hele mooie onderwijsvorm want je dompelt de studenten een week lang onder in een onderwerp waar ze zelf voor kiezen. Daarbij zitten ze in een klas met verschillende studenten van verschillende richtingen van verschillende leeftijden. Find your tribe! Malcolm Gladwell en Sir Ken Robinson zouden trots zijn. Zelf aan de slag met een zelf gekozen onderwerp. Dat zouden meer mensen moeten doen.

De organisatie vroeg mij of ik de opening en de sluiting wilde doen. Ik moest een verhaaltje vertellen over het thema “Do it Yourselves”. Maar doen we eigenlijk nog wel dingen zelf. Ik probeer zoveel mogelijk te outsourcen. En dat begint al vroeg.

Sochtends vroeg. Mijn tanden worden gepoetst met 2200 ronddraaiende bewegingen per minuut. Probeer dat maar eens zelf. Dat lukt gewoon niet. Ik leg het af tegen Mr brAun.

Een half uurtje geleden werd ik wakker van de geur van vers brood. Niks magischer dan zelf brood maken. Ik blijf het heel speciaal vinden om meel, water, suiker, zout en een beetje gist te mengen, te kneden, te kneden, te kneden, te kneden tot je kramp krijgt. Het te laten rijzen, te kneden, te laten rijzen en af te bakken. Gewoon een beetje God spelen toch? Echter ik heb het magische proces uitbesteed aan mijn broodmachine met timer. Geur blijf hetzelfde maar kost heel wat minder tijd.

Oh wacht even. Even mijn benen optillen. Terwijl ik hier zit te typen rijdt namelijk mijn robotstofzuigertje door de keuken en zuigt voor mij de keuken schoon.

Verjaardagen heb ik inmiddels ook geoutsourced. Ik vergeet er geen een meer. Ja sorry die van jou was ik even vergeten in iCal te zetten. Gelukkig herinnert skype, linkedin of facebook me ook nog. Het wordt trouwens nog gekker. Al meegemaakt dat iemand op facebook een bericht plaatst dat een dierbare is overleden. En dat iemand daar dan op reageert met een heel mooi verwoord condoleance. Ik vond het laatst zo mooi verwoord dat ik, voor het wist, op “vind ik leuk” drukte. Stond toch een beetje raar.

Als ik zo klaar ben met schrijven haal ik de vaatwasser leeg. Ideaal toch? Maar toch denk ik soms met weemoed terug aan de tijd dat ik samen met Tamara stond af te wassen in het ons kleine huisje op de Eigenhaard. Eigenlijk stonden we lekker samen te kletsen en deden we tegelijkertijd de afwas. In drukke tijden was de afwas vaak pure quality time together. Heb je problemen in je relatie? Zet de vaatwasser op straat ipv je partner en ga samen afwassen.

s’Ochtends een kopje thee brengen op bed doet trouwens ook wonderen voor je relatie. En hoe heb ik het water gekookt? Vuurtje gemaakt en pannentje erop? 45 minuten. Fluitketeletje? 6 minuten. Waterkokertje? 3 minuten? Nee joh. Outsourcen die handel. Ik heb een Quooker. Direct kokend water uit de kraan.

Wat absoluut heel slecht is voor je relatie is op vakantie met de auto je TomTom vegeten. Het schijnt dat het aantal echtscheidingen in juli en augustus drastisch is gedaald na de introductie van de Tomtom. Mijn beste outsource actie ever. Of ik nu samen ben of met mijn vrouw, kaartlezen outsource ik maar wat graag.

In het bedrijfsleven zie je de trend ook al jaren wild om zich heen slaan. Met soms desastreuze gevolgen. Zo schijnt Breukhoven van Free Record Shop zijn gehele directie ontslagen te hebben omdat ze tonnen kostende consultants inhuurden voor beslissingen die ze zelf hadden moeten nemen. Ze hadden zelf de  verantwoordelijkheid moeten nemen ipv deze te outsourcen aan dure adviseurs.

Zo wordt creativiteit ook vaak geoutsourced. Aan een zogenaamde creatief of een reclameburo. Want creatief zijn we zelf niet….toch? Nou ik heb heel goed nieuws. dat zijn we wel. Iedereen is geboren met min of meer dezelfde hoeveelheid grijze massa. Creativiteit is een vaardigheid die je kunt trainen. Je moet het alleen wel doen! Hoe vaker je het doet hoe beter je er in wordt. En met creativiteit bedoel ik het bedenken van vernieuwende, elegante en betekenisvolle ideeen. Helaas zijn we het afgeleerd. Door school. Je collega’s of je kabouter. Ik daag je uit de volgende keer het eerst eens zelf te bedenken, vervolgens te prototypen en te delen. Want niets is beter in staat perspectief te delen dan een prototype. En met een stuk plakband en wat karton kom je al een heel eind. Het gaat erom dat je het eerst zelf doet. Dan snel prototyped…..nee nog sneller. Van hoofd naar handen. En vervolgens deel je het met iemand waarvan je denkt dat ie het veel beter kan maken. Door hem of haar te vragen:

Wat is er niet goed aan?

Happy insourcing.

One Response to “Outsourcen? Doe het het lekker zelf!”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] Outsourcen? Doe het lekker zelf! […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: