kijk naar de natuur

1 feb

kijknaardenatuur.012

Een geweldige inspiratiebron in  het design thinking proces is de natuur. Als je de volgende keer iets moet oplossen, kijk dan eens hoe de natuur dit doet. Waarom zou je miljoenen jaren evolutie niet gebruiken als inspiratiebron voor je eigen probleem. Als ik workshops faciliteer is de natuur altijd een vaste  keus als een van de creatieve denktechnieken om originele ideeen te bedenken.

Zoek de inktvis.

Zoek de inktvis.

In mijn colleges/workshops laat ik vaak het TED filmpje van David Gallo zien. Hij is oceaanbioloog en laat oa zien hoe een inktvis zijn kleur en structuur kan veranderen om zo volledig op te gaan in de omgeving. Ik heb elke keer weer kippenvel als ik het zie. Amazing. Sindsdien eet ik geen inktvis meer.

Ik geef je nog twee voorbeelden van dieren die echt tot waanzinnige dingen in staat zijn: kraaien en mieren.

Ik las ooit ergens dat als er buitenaards leven is en ze zouden aarde bezoeken, met wie ze dan contact zouden zoeken. Wij mensen natuurlijk! Not. Mieren! Bekijk deze en je trapt nooit meer een mier dood. Geventileerde snelwegen en verkeerssignalen! Ja die mieren kunnen we wat van…..samen.

Als laatste wil je iets vertellen over een van mijn favoriete dieren. Kraaien. Ik heb er een. Hij staat hier naast me op de keukentafel. Met een kwartje in zijn snavel. Wil je weten hoe die daar aan komt? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Die kraai is trouwens gemaakt door  mijn schoonpa. Uit een stuk hout!  Nadat ie het filmpje had gezien.

Gemaakt door Jan de Groot.

Gemaakt door Jan de Groot.

Probeer het maar eens vandaag. Laat je inspireren door de natuur. Heb je een probleem? Oke daar gaat ie. Denk aan een letter. Heb je een letter in je hoofd?

Welk dier begint er met die letter?

Wat zijn typische eigenschappen van dat dier? Is ie heel sterk, slim, kan ie goed ruiken?

Pak een van die eigenschappen en laat die los op je probleem. Stel je voor dat je het materiaal heel sterk maakt. Dat je een slimme manier bedenkt voor een interface. Of dat je het geurloos maakt of juist een eigen unieke geur geeft.

Ja en laat die Kabouter op je schouder maar lullen. Oordeel niet. Wees open en nieuwsgierig.

Als een kleuter weet je nog? Waarom?

ps

Wil je echt meer weten over de natuur als inspiratiebron voor design. Lees het boek van Janine Benyus en bekijk haar TED talk

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: