Reg Links

24 sep

reglinks.001

De bus en ik waren op tijd om Bernardo van het vliegveld te halen. Dat was in 2004. Ik denk dat die ervaring grote impact heeft gehad om mijn vertrouwen in de bus en die van de bus in mij. En als ik de bus en ik, volgens Kevin Kelly, zie als een organisme passen de mottos ‘jij moe nie wurrie nie’ en ‘alles sal reg kom’ goed bij ons.

Don’t worry be happy. Powered by Flower Power.

Ik ben inmiddels in een flinke file beland in de Ford Ranger op zo’n 30 kilometer van het vliegveld van Kaapstad. Gelukkig was ik ook nu op tijd vertrokken vanuit Vanrhynsdorp. Nog geen 10 minuten wachtend in de hal van International Arrivals zie ik mijn zoon NoaH boven achter het glas zwaaiend voorbij lopen. Een intens gevoel van geluk vult mijn hele lijf. NoaH is de het tweede gezinslid die Afrikaanse bodem raakt. Over een paar dagen gevolgd door mijn vrouw en twee weken later door mijn dochter. Met NoaH’s ruim 10.000 vliegkilometers in de benen tegenover mijn 330 Ford Ranger kilometers vertrekken we richting Montagu, bijna 200 kilometer ten Noord-Oosten van Kaapstad.
De reden dat NoaH eerder is is dat wij nog even kunnen oefenen met het aan de andere kant van de weg rijden voordat hij volgende week samen met zijn vriend Brent in een huurauto een week lang de Westkaap gaat verkennen. Bij de eerste grote benzinepomp geef ik hem onaangekondigd de sleutel van de Ford en we wisselen van stoel. NoaH rijdt goed en ik heb alle vertrouwen in hem en deel met hem mijn blunders, mijn trucjes en de regels en gewoontes. Maar rijden leer je niet door te praten dus gaan we voorzien van een verse lading padkos op pad en confronteer ik hem met nieuwe Kennis op momenten dat het nodig is. Ik moet natuurlijk ook niet vergeten dat NoaH duizenden kilometers achterin de bus gezeten heeft. Deze ervaring draagt ongetwijfeld onbewust bij aan zijn Linksrijden Kennis. Hij heeft het alleen nog nooit Gedaan.

Als eerste leg ik hem uit dat veel kruispunten geen stoplichten hebben maar stopborden en de regel simpel is; de eerste die stilstaat mag rijden. Check.

Ten tweede vertel ik hem dat als je op de snelweg rijdt het gebruikelijk is dat je ruimte maakt voor sneller achteropkomend verkeer door op de vluchtstrook te rijden. Als de situatie dat toelaat want er kunnen mensen lopen of fietsen of nog langzamere (vracht)auto’s rijden of stilstaan. Ik vul aan met dat je dat alleen doet als daar de ruimte en het zicht voor is. Dus niet uitwijken als je omhoog rijdt en niet kan zien wat de situatie boven is. Check.

Ten derde geef ik hem de tip om zijn spiegels te gebruiken om constant zijn positie op de weg te checken. Strafpunten voor als ie over de strepen gaat. Check.

Als vierde tip vertel ik hem dat hij Rechter bochten Ruim moet nemen met nadruk op de RRRRRRRRR. Check.

De vijfde tip heeft te maken met het wegdek. Anders dan bij golf moet je de (pot)holes ontwijken. Check.

De laatste tip vertel ik hem niet. De schrik dat je aan je de verkeerde kant van de weg rijdt moet jij onaangekondigd ervaren. In Worchester ben ik te laat met het aangeven dat we naar links moeten en belanden in een woonwijk waar NoaH moet keren. Er is geen verkeer en NoaH vervolgt zijn weg vrolijk aan de rechterkant van de weg. Op 200 meter komt een auto recht op ons af rijden. Ik zit klaar om een ruk aan het stuur te geven en het lijkt of NoaH mijn veranderende fysiek aanvoelt en me aankijkt. Ik probeer zo neutraal mogelijk terug te kijken maar kan waarschijnlijk niet verbergen dat ik in mijn ooghoeken de naderende auto in de gaten houd. Net voordat ik wil ingrijpen sperren NoaH’s ogen zich en ontsnapt er een luid ‘Jezus!’ uit zijn mond. Ik probeer mijn lachen in te houden wat jammerlijk mislukt en vertel hem dat links rijden best makkelijk is zolang er andere weggebruikers zijn die je kunt volgen. Als die er niet zijn of bij het instappen en vervolgen van je route moet je extra alert zijn. Check.

NoaH is er klaar voor. Dat ie bij het instappen nog vaak aan de verkeerde kant zal staan, zal hem blijven herinneren dat ie aan de verkeerde kant moet rijden.

Alles sal reg kom. Ook links rijden.

 

ps

Wil je het hele verhaal van de bus en mij lezen? Download het hier:NOLTEEVWT2

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: