Nieuwsgierigheid ligt op straat.

24 feb

Sir Ken Robinson definieert creativiteit in zijn beroemde TED talk ‘How schools kill creativity’ als;

 “In fact, creativity — which I define as the process of having original ideas that have value — more often than not comes about through the interaction of different disciplinary ways of seeing things.”

En om op andere manieren te kunnen kijken heb je twee dingen nodig. Nieuwsgierigheid en lef.

Zo zie ik altijd veel meer als ik in een vreemde stad loop dan als ik op de Voorstraat in  Dordrecht loop. Dat gaat vanzelf. Alles is nieuw en je staat open. Een andere omgeving heeft invloed op wat we ‘zien’. Om nieuwe verbindingen in onze hersenen te maken moeten we die nieuwe dingen wel ‘zien’ want die nieuwe dingen zie je niet in bekende omgevingen. Dat zou dodelijk vermoeiend zijn. Ik zou eindeloos doen over een paar meter Voorstraat in Dordrecht. Mijn hersenen hebben het meeste geblokt en ik ga zo efficient mogelijk naar dat ene winkeltje. Ik zie eigenlijk niets om me heen alleen mijn doel…..daar verderop. In een andere stad heb ik vaak geen duidelijk doel. Ik loop er gewoon een beetje te dwalen en laat mijn nieuwsgierigheid me de weg wijzen. Toen ik laatst in Venetië was waren we vroeg op pad, om 7.00 uur. Met een kaart. Deze kaart gebruikten we echter niet op de heenweg maar alleen om terug te komen. Op de heenweg hadden we geen doel. We liepen op gevoel.

Maar wat als je toch je nieuwsgierigheid wilt trainen maar je je eigen stad niet uit kunt.

Ik moest denken aan de oefening die ik bedacht voor een vriendin die een training gaf in Shanghai. En toen ik de instructie voor haar maakte bedacht ik me dat het eigenlijk wel een heel leuk hulpmiddel is in het hele Design proces. Stel je voor dat je voor elke fase in het Design proces zo’n uitleg hebt. Het enige wat je dan nodig hebt is een dobbelsteen en die uitleg. Laat ik beginnen met de eerste fase: De Opwarmfase. Deze fase bestaat uit het opwarmen van de zintuigen en het opwekken van de nieuwsgierigheid. Stel je voor dat je iets moet ontwerpen voor een ziekenhuis. Dan breng je je team geblinddoekt naar een ziekenhuis en in het ziekenhuis zet je ze allemaal op een andere plek. Je ontdoet ze van de blinddoek en geeft ze een dobbelsteen, een aantekenboekje en de volgende instructie:designdice.001

Als iedereen klaar is deel je elkaars observaties. Dit doe je per zintuig. Het is heel interessant, inspirerend en leerzaam om elkaars observaties te delen. Een mooie minintraining nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht en opwarming van de zintuigen.

What you throw is what you get.

Het enige wat je verder nodig hebt is dat andere ding, lef.

 

 

 

One Response to “Nieuwsgierigheid ligt op straat.”

  1. Ria Douma 26 februari 2016 at 11:36 PM #

    Ha die Cor,

    Je bent toch niet ziek? Ik maak me ongerust nu ik al 2 dagen niets voorbij zie komen. Ik hoop dat alles goed is. Wens je een relaxed weekend toe met veel rust 😉 De beste adviezen die je de ander geeft zijn eigenlijk ook voor jezelf bedoeld … :)) Slaap lekker, voor als je dit nu nog leest En hoop je snel weer eens echt te zien! Hartegroet, Ria

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: