Op mijn handen staan

30 nov

handenstaan_950.001

Mijn vriendenkring is afgelopen zaterdag uitgebreid en loopt nu van 2 tot 81 jaar. Trouwe lezers kennen mijn goede vriend Cees maar Jax kennen jullie nog niet. Ik dus ook nog niet zo lang. Jax, zoon van een HKU collega, is twee en half en liep afgelopen zaterdag na afloop van de HKU open dag in zijn eentje naar de wenteltrap die naar de eerste verdieping gaat. Heel voorzichtig kroop hij de eerste twee treden op om vervolgens van zijn moeder te horen “Nee Jax.” Zijn opwaartse beweging bevroor in de ruimte en zonder op of om te kijken kwam hij teleurgesteld weer naar zijn ouders waar ik mee stond te praten. Zijn moeder stelde me voor waarop Jax me heel even in de ogen keek om vervolgens veilig achter de benen van zijn vader te schuilen.

Jax wilde op avontuur en ik eigenlijk ook wel dus een paar minuten later vroeg ik Jax of ie mee naar boven ging. Ik gaf hem een hand maar die liet hij heel snel weer los en zette het op een rennen richting de wenteltrap. Ik snelwandelde naast hem, af en toe een beetje voor hem en dan weer vlak achter hem. Aangekomen bij de wenteltrap ging ik op mijn knieën op de onderste tree zitten en klom heel langzaam knie voor knie, hand voor hand omhoog aan de binnenkant van de trap. Af en toe geluiden makend alsof ik het best zwaar en moeilijk vond.

Ik zag Jax naar me kijken en denken “dat kan ik veel beter” en na 6 treden was ie me voorbij. Toen ik bijna boven was  keek ie me recht in mijn ogen en zei, met zijn handen op zijn knieen, “Kom!”.

Het avontuur kon nu echt beginnen. Ver genoeg we van de gewone wereld met zijn veel grotere, niet zo heel sterke en snelle, nieuwe vriend. We kropen onder tafels door, drukte op groene liftknopjes die Jax rood noemde en toen ik na 20 minuten terug wilde naar mijn witte wijn zei hij “Neeee niet naar mamma” en “Kijk!”

Jax haalde alles uit de kast om mij af te leiden en uit te dagen; hij ging op een been staan.

jax

Ik geloof dat spel de meest krachtige, menselijke vaardigheid is om te veranderen. Maar als je samen wilt spelen, heb je een gemeenschappelijk doel nodig, moet je je veilig voelen en gelijkwaardig zijn.

Kijk Jax. Ik kan op mijn handen staan.

 

 

 

 

 

2 Responses to “Op mijn handen staan”

  1. Elja Daae (@Elja1op1) 30 november 2015 at 10:07 AM #

    Geweldig Cor! Gefeliciteerd met je nieuwe vriend! PS kun je echt op je hoofd staan net als Jax?

    • cornoltee 2 december 2015 at 6:31 AM #

      Leuk he. Ik kan op mijn handen EN op mijn hoofd staan.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: