Red or Blue

28 nov

redblue_948.001

Gisteren belandde ik in de Matrix.

IMG_1324

Op de 28ste verdieping van het WTC in Almere.

IMG_1319

Als co-facilitator van het LEF Future Centre van Rijkswaterstaat begeleidde ik samen met een tafelvoorzitter en een tekenaar een van de zes tafels tijdens een NOVI werkplaats sessie.

De sessie zijn de eerste stappen op weg naar de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De Nationale Omgevingsvisie gaat over de fysieke leefomgeving: over een veilige en gezonde omgeving, over bereikbaarheid, over plekken waar de economie duurzaam kan groeien, over water, natuur, erfgoed en landschap.

Hetgeen besproken werd, werd direct op een transparante overlay, die over een kaart van Noord West Nederland lag, getekend. Geldig knap hoe Sebastiaan razendsnel termen als Big Data en autonoom rijden verbeeldde. Hij zette letterlijk, beeldend op de kaart wat mensen belangrijk vonden. Het voorkomt dat mensen in hun eigen schriftje gaan schrijven/tekenen en bevordert het duiden en het blijft voor iedereen zichtbaar. Hierdoor kon een latere groep makkelijk ‘aansluiten’ en zien wat de voorgangers op de kaart hadden gezet.

Een anders belangrijk aspect voor het slagen van de 4 uur durende sessie was dat de drie rondes werden afgewisseld door een workshop jongleren door More Balls Than Most. Door het denken af te wisselen door iets te doen, en in dit geval te spelen, gaat je onbewuste verder met de zaken die je net met je team op de kaart hebt gezet. Je onbewuste is 200.000 keer sneller en oneindig veel groter. Maar los van deze slimme interventie om het onbewuste aan te zetten creëert het een sfeer van loslaten en mogen falen. Samen spelend op zoek naar nieuwe verbindingen en nieuwe toepassingen.

Of neem je liever een rode of blauwe pil.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: