What makes you tick?

15 okt

ticktick_907.001

Vandaag schreef ik niet om 6.00 omdat ik nog niet wakker was. Mijn Swatch 51 was stil gevallen omdat ie te lang had stil gelegen. Slechte smoes he. Ben eigenlijk nog steeds onder invloed van Keith Richards docu. Draai ook al 3 dagen dagen alleen maar oude Stones. Vraagt mijn zoon net wie ik beter vind, de Beatles of de Stones. Onmogelijk te beantwoorden. Maar waarom? Vraagt ie me even later wat ik zou kiezen Nikon of Canon? Das veel makkelijker. Nikon natuurlijk! Waarom? Omdat mijn Pa die had….en altijd heeft gehad/heeft. Altijd de laatste nieuwe. En op een dag mocht ik zijn Nikkormat lenen. Tja dan ben je verkocht. Toch heb ik nu een Canon. Waarom omdat die toen ook heel goed video kon opnemen. En dat moest ik toen doen, een film schieten in Brazilie. Maar als ik nu een nieuwe zou kopen zou ik dat gewoon niet doen. Een beter idee is om de Nikkormat die ik jaren geleden van mijn neef kocht weer eens te pakken. Met een rolletje. Heel bewust foto’s maken en een week wachten op de afdrukken en daar dan een collage van te maken. Net zoals vroeger. Uren lang tot de blaren op mijn vingers stonden en ik uren later met droge mond en lege maag op de klok keek. Ik was 4 uur aan het knippen en plakken geweest met een paar foto’s. Vanmiddag legde ik mijn dochter het model van Mihaly Csikszentmihalyi, Flow uit waarop ze me vroeg wanneer ik Flow ervaar.

Collages maken van echte foto’s. Lang geleden.

Flow ervaar je als je Kennis (wat je weet, wat je kan, wat je ooit gedaan hebt en wat je wil) in balans is met een Uitdaging. Sommige noemen dat een hobby. Als je mensen naar hun hobby vraagt komen daar hele mooie dingen uit. Dingen waar het echt om gaat. Onderwijs, talentontwikkeling en innovatie moet gaan over het aanbieden van uitdagingen aan mensen die daar vrijwillig hun Kennis voor willen inzetten. Vraag je als organisatie af wat je fantastisch zou vinden en laat daar mensen op los die dat een uitdaging vinden. Zo simpel? Ja. Zo simpel. Maar dan moet je wel weten “What makes them tick”. Moeilijke vraag? Volgens dit artikel wel maar jaren geleden maakte ik deze film van mijn collegas als welkomstkado voor onze nieuwe directeur. Stuurde iedereen een mail met de vraag “What makes you sick?” en interviewde de collega’s waar ik het meest nieuwsgierig naar was. Het resultaat is geweldig (met name door de samenwerking met Maarten van de Vijfeijken)

Een waarschuwing. Als je van je werk je hobby maakt moet je wel op zoek naar een nieuwe hobby. Dus lijkt het me een goed idee om een Hobby beurs te organiseren. Een ontmoetingsplek waar Uitdagingen en Kennis samenkomen. Want de klok tickt. Of wacht je tot het klikt?

Tick

Tick

Tick

Geef een reactie

%d