UNSCHOOL. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 801/1.111

22 jun

unschool_801.001

Deze week organiseer ik een seminarweek voor studenten van HKU. 22 studenten schreven zich in op onderstaande tekst:

UNSCHOOL, you must unlearn what you have learned.

“Om te groeien moet je soms eerst een stap terug doen. Een stap terug en dan twee stappen vooruit. Samen gaan jullie vooral veel afleren. Afleren door eerst terug te gaan naar een situatie zonder oordeel. Want over alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen hebben we een oordeel. Dat is nodig om te overleven in een wereld van overvloed, zodat we niet constant hoeven na te denken bij de keuzes die we maken. Weten dat een rood stoplicht ‘stoppen’ betekent, helpt ons overleven. Maar soms moet je dingen niet zomaar aannemen. In dit seminar ga je leren loslaten, even helemaal terug naar jezelf. Afleren wat je geleerd hebt. Een CTRL + ALT + DEL op jezelf. Dichterbij jezelf brengt je namelijk verder dan ooit. En dat is een goed begin van de vakantie.”

De mooiste zin uit bovenstaande tekst?

“Dichterbij jezelf brengt je verder dan ooit.” Bijna net zo mooi als “Doen brengt het denken verder.”

Deze week heb ik 5 professionals gevraagd of ze een een programma onderdeel willen maken geïnspireerd op de tekst van Yoda:

“You must unlearn what you have learned.”

Niets meer. Ik hoefde geen voorstellen, presentaties vooraf of dagplanningen. De professionals zijn niet voor niets professionals. Ik vroeg ze maar een ding. Hoe ziet een dag school er uit als jij de directeur bent van UNSCHOOL?

Ik heb geen idee wat we gaan doen. Het wordt een groot experiment. En dat kan dus niet mislukken. Geen leerdoelen, beoordelingscriteria, deliverables, toetsmatrijzen, OER’s,

Deze week wordt een grote vrijwillige poging tot het overwinnen van overbodige obstakels.

En laat ik beginnen met een kleine test. Wie van de UNSCHOOLERS zou mijn blog lezen vanochtend? Mocht je dit lezen, wil je dan een banaan meenemen en je naam erop schrijven?

One Response to “UNSCHOOL. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 801/1.111”

  1. Winny 22 juni 2015 at 6:04 AM #

    Unschool, heerlijk afleren ipv aanleren. Dat is nog eens ongekend leren. Veel plezier.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: