100% puur 99% gejat. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 725/1.111

8 apr

100%puur725.001 De volgende post is voor 99% geschreven door Elja en door mij bewerkt. Elja blogt net als ik elke dag. Bekijk het origineel hier. Gisteren gaf ik een soort van privé ontbijt college aan een 17 jarige tattoo artist, een soon to be gone for a year traveller, een bescheiden maar geen accordeon spelende fotograaf, een altijd haar in de staart museumdirectrice en gelukkig terug uit Istanboel blogger en ondernemer Elja. Een en ander perfect georganiseerd door Anna-Maria. Waarom? Omdat Anna-Maria niet bij het laatste ontbijt college kon zijn. Mijn ontbijt college gaan altijd over het zelfde onderwerp Over flow. De mentale staat, niet het magazine. Meer lezen over Flow?

Ik bestudeer creativiteit voor mijn Master en kan daar heel veel over vertellen. Ik geef er zelfs les in. Anna-Maria organiseert, als geen ander. En beide verbinden we mensen. Zie hier. Er waren heel veel interessante dingen te horen, te veel om op te noemen. Wéken blogvoer volgens Elja. Maar waar we op het einde over kwamen te praten – onvermijdelijk – is iedere dag bloggen. Elja blogt net als ik iedere dag. Elja en ik maken dan ook allebei mee dat mensen ons vragen hoe we het volhouden, iedere dag bloggen. Hoe we het doen. Waarom we het doen. Maar, en nu komt het, Ik merkte op dat niemand mij ooit vraagt naar de inhoud van mijn blog. Het gaat altijd over het hoe en waarom. Verdraaid, dacht Elja. Mensen vragen haar ook nooit naar de inhoud. Hoe zij nou blogt wat zij blogt, waarom ze nou blogt wat ze blogt. Gek, he? De conversatie over iedere-dag-bloggen gaat altijd over het proces en het presteren, in de zin van iets publiceren. Nooit over de kwaliteit van wat ze publiceert. En Elja bedacht dat dat bij Flow ook zo is. Het gaat om het innerlijke proces, hoe iemand een activiteit ervaart. Dat iemand in flow zit tijdens het bloggen, sporten, schaken, denken wil niet zeggen dat het resultaat van die flow uitmuntend is of zelfs beter dan dat van anderen. Alleen dat je er plezier aan beleeft. Elja vond het bewijs dat een toestand van flow leidt tot meer creativiteit (lees hier meer) maar niet dat het leidt tot betere prestaties en resultaten. Flow zorgt er kortom voor dat ze bloggen leuk vindt en dat ze blijf bloggen, maar zegt niets over hoe goed ze blogt en of ze beter blogt dan eerst en of ze beter blog dan anderen. Elja vraagt zicht af of het misschien te maken heeft met de reden dat we praten over iedere dag bloggen. Over de motivatie van iedere dag bloggen. Gaat het onze gesprekspartners om ons, de inhoud of om hun eigen motivatie? Hebben ze iets aan de inhoud of leren ze van ons proces, het iedere dag bloggen?

Maar toch. Inderdaad Elja. Maar toch. Elja heeft me toch weer aan het denken gezet. Elja en Anna-Maria, bedankt!

2 Responses to “100% puur 99% gejat. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 725/1.111”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Meer handgeschreven | Met zonder beperking - 9 april 2015

    […] volgens haar niet over de inhoud maar over het proces. Die post werd gistermorgen door Cor nog eens dunnetjes overgedaan omdat hij onderwerp was van Elja’s blog. Meteen na het lezen van haar blog zag ik de […]

  2. Correatief bloggen - Elja Daae - 9 april 2015

    […] hij deed, was het kopiëren van mijn blog post. Deze. En die voor 1% aanpassen. En publiceren.* Dat deed hij niet zo maar, omdat hij niets te […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: