Go with the Flow. Design Thinking by Doing verhaal 666/1.111

3 feb

flow666.001.jpg.001

Kennis is macht en macht is geld. Toch? Veel bedrijven hebben als doel geld verdienen maar richten zich niet op het vergroten van kennis. En stel je voor dat je dat wel doet. Dan moet je duurzaam omgaan met het vergroten van die kennis. In die context is het eigenlijk vreemd dat het Human Resource Management heet want een resource is uitputtelijk en dat vind ik eigenkijk een nogal negatieve benadering. Ik stel voor om de HRM afdeling een nieuwe naam te geven: HCM. Human Capital Management.

Human Capital Management heeft als doel het menselijk kapitaal van haar medewerkers te vergroten. Alleen dan blijft je personeel je trouw. Als HCM afdeling heb maar een taak en dat is samen met de medewerker te onderzoeken waar de desbetreffende medewerker in een Flow zit. Csikszentmihalyi, uitvinder van de term Flow omschrijft flow als de uiterst geconcentreerde staat van bewustzijn waarbij je het gevoel ervaart dat alles goed en vanzelf gaat. Alsof het automatisch en zonder moeite gaat. Je bent je in flow niet meer bewust van tijd en plaats en een met de activiteit. Constant uitgedaagd en je vaardigheden ontwikkelend door de uitdaging steeds weer een beetje te vergroten. Flow kan zich alleen voordoen als taak en de daarvoor benodigde kennis in balans zijn. Is de taak te moeilijk ben je bang. Is de taak te makkelijk dan verveel je je.

Als HCM manager wil je dat mensen met plezier en hoge productiviteit werken dus moet je ze taken geven in hun flow gebied.

Dus uitdagende taken aanbieden in balans met steeds groter wordende kennis. Waarom steeds groter? Omdat we nu eenmaal blij worden van groei. En kennis? Wat is dat? Weggeman legt kennis uit als een Functie van Informatie, Ervaring, Vaardigheden en Attitude. Kennis als een persoonlijk vermogen om een bepaalde taak te verrichten.

Professionals zijn intrinsiek gemotiveerd om hun persoonlijk vermogen te vergroten. Ze hebben alleen uitdagende taken nodig om dat vermogen te ontwikkelen. En als ze die uitdaging aangaan moet je ze vooral hun gang laten gaan. Let go. Go with the Flow.

One Response to “Go with the Flow. Design Thinking by Doing verhaal 666/1.111”

  1. Nicoline Mulder 3 februari 2015 at 8:32 AM #

    Of zullen we gewoon spreken van Capital Management, rekenen we meteen af met dat andere streven naar kapitaalvermeerdering.
    Of gewoon over Capital Leadership; mensen zijn immers niet te managen, het zijn toch geen ‘dingen’ die je coordineert, hooguit organiseert?
    Zullen we het dan hebben over Capital Organisation, dat dekt de lading nog het meest.
    Oke, Organisation.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: