De Why de How en de Dat. Design Thinking by Doing verhaal 665/1.111

2 feb

whyhowdat665.001 Wat zou jouw definitie van Design zijn? Ik kwam laatst deze tegen: “Everyone designs who devises courses of action aimed at changing existing situations into preferred ones.” Hij is van Herbert Simon, een Amerikaanse wetenschapper. Goede ontwerpers sluiten met hun ontwerpen aan bij de wensen van hun doelgroep. Goede ontwerpen raken ons. Niet alleen omdat hun ontwerpen goed werken maar omdat ze ons emotioneel raken. Positief raken. Stel je voor dat je een vraag krijgt van een opdrachtgever die je vraagt iets te ontwerpen. Oftewel een bestaande situatie in een gewenste situatie moet veranderen? Dan vraag je hem Waarom? Als we de wereld een beetje positiever willen maken dan dat ie er ervoor was zou je kunnen vragen aan welke positieve emotie hij appelleert (de Why) en wat de boodschap, het verhaal (de How) is wat hij wil vertellen. En om hem een beetje te helpen geef je hem het volgende positieve emoties lijstje van Barbara Fredrickson. Zij heeft onderzocht dat deze 10 vormen van positiviteit het dagelijkse leven van mensen het meeste kleuren. Natuurlijk bestaan er meer vormen maar uit haar onderzoek blijkt dat deze het meest voorkomen:

1. Vreugde

2. Dankbaarheid

3. Sereniteit

4. Belangstelling

5. Hoop

6. Trots

7. Plezier

8. Inspiratie

9. Ontzag

10. Liefde

Vraag hoe mensen zich moeten voelen als ze in aanmerking komen met het ontwerp? En geloof me een keuze moeten maken uit dit lijstje maakt een hoop ‘los’ en bedenk ook het geen exacte wetenschap is. Je bent niet op zoek naar de Waarheid. Je hebt op zoek naar het Waarom? Vervolgens ga je op zoek naar de How. De boodschap die je opdrachtgever wil vertellen. Een boodschap die betekenisvol en relevant is voor je doelgroep. Als je de behoefte (de Why) en de boodschap (de How) hebt kun je de vraag (de What) waar het  gewenste ontwerp aan moet voldoen formuleren: “Bedenk ideeën (de What) die ……………(de doelgroep)…………………(de Why)………………(de How).” Dus bijvoorbeeld. Ik zou voor mezelf deze vraag kunnen formuleren: “Bedenk ideeën die HKU studenten (de doelgroep) inspireren (de Why) om sneller hun ideeën uit te proberen (de How).” of “Bedenk ideeën die HKU studenten (de doelgroep) ontzag bijbrengen voor de natuur de (de Why) om duurzamere ideeën te ontwikkelen.”

Een goed idee begint met een goede vraag. En een goede vraag bevat een Why en een How. En de What dan? Dat zijn je de ideeën die je moet bedenken.

What?

ja Dat.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: