Ik geloof. Design Thinking by Doing verhaal 655/1.111

23 jan

IKGELOOF655.001

Wat maakt Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld? Afgezien van de prachtig vormgegeven producten en diensten begreep Steve Jobs als geen ander om mensen aan zijn bedrijf te binden. Voor iedereen die voor hem werkte was zijn passie en geloof in een betere andere wereld de driver om zijn talent en vaardigheden in te zetten. Zinvol bezig zijn en het gevoel hebben dat je onderdeel bent van iets groters….iets bijzonders. En daar dus jouw steentje aan bij mogen dragen. Maar een charismatische, visionaire ondernemer die samen met zijn talentvolle, trotse en gepassioneerde volgers gelooft dat het een unieke tijd is en er samen van overtuigd zijn dat hun producten en diensten de manier waarop mensen werken en leven zal veranderen maakt je nog niet het meest waardevolle merk ter wereld. Steve Jobs wist met zijn visie mensen aan zich te binden om samen het avontuur aan te gaan. Ze hadden geen idee waar het naar toe ging. Steve Jobs bracht de prachtige zin van David Maister tot leven:

‘Create meaning! Help your subordinates to find excitement in their work. Doing this is the key to quality and productivity.’

Maar ook dat maakt je nog niet het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het meest waardevolle bedrijf ter wereld is niet Steve Jobs maar Apple. Het merk Apple. Niet alleen de producten maar vooral het gevoel dat Apple producten oproept. Steve Jobs wist zijn persoonlijke ambitie te vertalen in een missie  die mensen aan hem bond. En wie zijn biografie gelezen heeft weet dat  Steve Jobs geen makkelijke man was. Maar ‘Wie een waarom heeft, kan bijna elke hoe verdragen.’ Maar bovenal wist Steve jobs zijn missie te vertalen in een gezamenlijke ambitie waar ook zijn klanten onderdeel van wilde zijn. Dat maakt Apple het meest waardevolle merk ter wereld. Geloof ik.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: