Supermarktcondooms. Design Thinking by Doing verhaal 653/1.111

21 jan

SUPERMARKTCONDOOMS653.001

Volgende week gaan Immo Dijkma en ik naar Denemarken om daar 80 docenten, studenten en onderzoekers te ontslaan. Dat werd tijd. Tijd voor radicale maatregelen voor radicale innovatie in het ondernemersschapsonderwijs. Ik kan daar vanwege Europese regelgeving niet te veel over kwijt. Volgende week meer daarover. Ter voorbereiding bespraken Immo en ik gisteren bijzondere voorbeelden van ondernemerschap en hoe we dat ‘onze’ studenten kunnen leren. Immo vertelde een verhaal van een geweldige ondernemer. De ondernemer had een aantal supermarkten en kocht bij de opening van de nieuwe supermarkt   10 fietsen. Toen Immo dat vertelde, dacht ik dat de ondernemer dat deed om deze weg te geven als een actie ter gelegenheid van de opening van de nieuwe winkel maar het ging om tweedehands fietsen. Nu vroeg ik me direct af wat een startende supermarktondernemer met 10 tweedehands fietsen moet. Jij enig idee?  De ondernemer zette ’s ochtends de fietsen voor de ingang van de supermarkt zodat het leek alsof het altijd lekker druk was in de supermarkt. En als het ergens druk is, zal het wel goed zijn. Het doet me denken aan de broers Saatchi & Saatchi, de reclamelegendes uit de jaren 70. Toen zij een belangrijke presentatie hadden voor een potentiële nieuwe grote klant in hun veel te grote kantoor plukten ze mensen van de straat en gaven ze een ordner of stapeltje papier in hun handen inclusief de opdracht om veel heen en weer te lopen. Look busy. De broers wonnen de pitch en maakten oa deze geweldige anticonceptie voorlichtingscampagne.

Image

Een mooi voorbeeld van “Wat zou jij doen?”

Terug naar de supermarktondernemer. Wat zou jij doen als je een kind betrapte op diefstal in je supermarkt?

Nachtje in de koelcel? Aan het circus verkopen?

childrencircus

Wat je in ieder geval niet moet doen volgens de supermarkt eigenaar is de politie inschakelen. De ouders schamen zich namelijk kapot en komen nooit meer in de winkel. De supermarkt eigenaar verkocht de kinderen niet aan het circus, sloot ze niet op maar maakte een contract met de ouders waarin stond dat hij het kind niet aan zou geven bij de politie maar dat ze dan wel klant bij hem moesten blijven. Dus lieve ouders. Houdt u kinderen in de gaten. Nog geen kinderen? Misschien nog even wachten? Of helemaal geen kinderen. Want voor je het weet krijg je problemen in de supermarkt:

One Response to “Supermarktcondooms. Design Thinking by Doing verhaal 653/1.111”

  1. Els 21 januari 2015 at 11:14 AM #

    😀😀

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: