SucCes. Design Thinking by Doing verhaal 622/1.111

21 dec

sucCes622.001

Wat maakt een presentatie een goede presentatie?

Ik stel me deze vraag al vanaf vrijdagmiddag 16.00. Ik had net een ten meters of thinking sessie achter de rug van Paul Hughes. Over Creative Leadership. Dit plukte ik van zijn site:

Paul Hughes comes from a long tradition of Irish storytellers. This heritage created a unique form of storytelling: Paul draws live as he speaks to make the complex clear. Great stories have a timeless quality, they are outside of time and are therefore relevant to any moment in time. Stories allow the listener to step into a scenario, a situation, a context – the listener becomes the hero.
“Stories are best told in a timeless manner so the listener can decide how best they can be applied to a timely matter. So it is not about true stories. It is about stories that have a truth. Storytelling is best when it moves us from what has happened to what may happen.

En wat enorm goed werkte waren inderdaad de verhalen over de haai en Nemo en over de beer en de twee mannen in het bos. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt?

In zijn presentatie over Creative Leadership geeft Paul antwoord op de vragen:

What does it mean to be a leader today?
Are there new skills of leadership?
Can everyone be a leader?

“We need new skills of leadership. For leadership has moved from dictation to facilitation – we have moved from ‘Egosystems’ to ‘Ecosystems’. Our world was run on a competition-based model and it is now embracing collaboration as the new model. Our society is being redefined, reshaped, and rebuilt by the simple shift of ‘Me to We’. This creates new roles on the path of leadership.”
“In a competition-based system the best move is the one which leaves your opponent in the touchiest situation. In a collaborative- based system the best move is the one which leaves your collaborator in the best situation.”
Toch had ik het na 7 meter wel gehad met Paul’s verhaal over Creative Leadership. En hoe komt dat? Dat is een lastige vraag maar ik ga het toch proberen. Ik kan er niet precies de vinger op leggen. Maar in essentie zit het hem in Paul’s zinnetje “Stories allow the listener to step into a scenario, a situation, a context – the listener becomes the hero.”
De verhalen die hij vertelt en tekent maken het idd mogelijk om in een situatie te stappen. Maar op een gegeven moment werden die uitstapjes minder en werd het daardoor een Me verhaal ipv We. Wij waren niet meer de held maar Paul. De vraag die blijft rondzoemen in mijn hoofd is of je een zelf een Creative Leader moet zijn om een goed verhaal over Creative leadership te geven. Dus is Paul een creative leader? Hij noemt zichzelf een spreker. En dat doet hij werkelijk fantastisch op een unieke manier. Maar waar zit dan die twijfel? Misschien komt het door het door ontbreken van 1 cruciaal element uit de 6 s.u.c.C.e.s.factoren van Dan en Chip Heath’s “De Plakfactor” met betrekking tot Creatief Leiderschap en dat is Geloofwaardigheid (Credible). Ik merk dat ik bij presentaties als deze meer nodig heb dan inspiratie en verhalen. Ik heb bronnen of eigen cases nodig die het verhaal voor mij Geloofwaardig en dus succesvol maken. En dat is heel persoonlijk. Ik ben er van overtuigd dat het grote aantal studenten dat in de zaal zat heel geïnspireerd was en dat Paul ze geraakt heeft en er mentaal een aantal creatief leiders is opgestaan. In dat opzicht was het een zeer geslaagde Masterclass. Ik zou graag alle andere ten meters of thinking sessies meemaken om te zien of ik die 10 meter haal en als Held de wereld ga veranderen.
Heb jij nog nooit 10 meter met Paul afgelegd moet je dat zeker een keer doen. Hij heeft heeft nog genoeg papier liggen om over een van deze onderwerpen te praten:
Schermafbeelding 2014-12-21 om 07.24.49
Boek Paul hier.
Keep up the great work Paul.
You made me think….and write.

Geef een reactie

%d