Happy Christmas. Design Thinking by Doing verhaal 614/1001

13 dec

happyappy614.001

Van de week keek ik op aanraden van Wies Bronkhorst de Focus uitzending over optimisme. Gezien?

In de Britse documentaire ‘Don’t Worry, Be Happy’ onderzoekt presentator Michael Mosley hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven. Of dat lukt? Kijk hier.

Wies en ik zijn allebei erg nieuwsgierig naar positiviteit. Zij zette mij ook ooit op het spoor van de positieve psychologie met het boek Positivity van Barbara Fredrickson.

Verder leerde ik ooit van Karsten de Dreu dat positieve mensen ook creatiever zijn iets wat Fredrickson in haar boek bevestigt. Net even zoekend op zijn site kwam ik een hilarisch stukje tegen over Zappos.

De Amerikaanse internetschoenenwinkel Zappos heeft een vergelijkba-re filosofie. Vorige maand vertelde bestuursvoorzitter Tony Hsieh (spreek uit ‘sjee’) in The New Yorker dat hij streeft naar zo’n geweldige bedrijfscultuur, dat iedereen graag naar zijn werk komt. Hij wil zappiness verspreiden: geluk op zijn Zappos’. ‘We zijn meer dan een team we zijn familie’, meldt zappos.com. En dat familiegevoel breidt zich uit naar de klanten. Werknemers zijn bereid om urenlang te praten met mensen die de gratis klantenservicelijn bellen. (Het record staat op 5 uur, 25 minuten en 31 seconden; de beller ‘begon over haar zus’, aldus de medewerkster die haar te woord stond.)

Terug naar Mosley’s documentaire. Een van de dingen die hij ging doen is Cognitieve Bias Modification. In normaal Nederlands het herschikken van je hersenen zodat je positiever wordt. Het klinkt ongeloofwaardig maar met de huidige technologie is het mogelijk. Mosley speelde 5 minuten per dag een spelletje waarbij hij uit een 16 tal plaatjes van boos kijkende mensen zo snel mogelijk de ene lachende persoon moest uitkiezen. 7 weken lang. Of het werkte?

In combinatie met 10 minuten mediteren per dag voelde Mosley zich na zeven weken niet alleen veel positiever de hersentest bevestigde dit ook.

Je snapt dat ik na het zien direct op zoek ging of er niet een app Cognitieve Bias Modification was. En ik heb goed nieuws. Die is er. Voor € 1,79.

Schermafbeelding 2014-12-13 om 09.37.35

Misschien een leuk kadootje voor in de kerstsok van je minder positieve medemensch.

Happy Christmas.

One Response to “Happy Christmas. Design Thinking by Doing verhaal 614/1001”

  1. Els 14 december 2014 at 12:20 PM #

    Dat is positief nieuws 😜

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: