Droomklacht. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 567/1001

25 okt

droomklacht567.001

Een goede creatieve sessie begint met een goede vraag. Een goede vraag bevat een behoefte. Maar hoe kom je aan een goede vraag?  Als je mensen vraagt ‘Wat is het probleem?’ werkt dat niet altijd even goed. Soms weten ze niet precies wat het probleem is en beginnend met ‘Wat is het probleem?’ toont maar een kant van het spectrum. Want wat doen we met de dromen en wensen van mensen……waar nog geen oplossingen voor zijn. Daarbij komt ook nog eens dat lang niet iedereen dat durft te delen. Alles bij elkaar genoeg reden om er maar een Brainstorm tegenaan te gooien. Die vaak begint met een vage vraag en iedereen maar zoveel mogelijk gekke dingen roept. Kan heel bevrijdend werken hoor maar het is weinig effectief. Herkenbaar?

In deze complexe snel veranderende wereld weten we vaak ook niet precies wat het probleem is. Maar wat we wel weten is wat mensen willen en vaak nog vaker wat ze niet willen. En hoe krijg je dat nu boven water?

Ik bedacht het volgende. Ik testte het laatst en het werkt erg goed. Ik zou het de volgende keer weer zo doen.

Geef deelnemers twee enveloppen:

klachtdroom

Een Klacht en een Droom envelop en een stapeltje Post-It’s. En vraag ze om in stilte drie dromen op een Post-It te schrijven. Om ze in droom stand te krijgen zouden ze de volgende zin af kunnen maken: Het zou fantastisch zijn als………

Om ze in klachten stand te krijgen (meestal veel makkelijker) vraag je ze wat ze heeeeeel jammer vinden of een enorme schijthekel aan hebben. Ook 3.

Doe het in stilte in deze volgorde en neem de anonieme enveloppen in en geef vervolgens iedereen een Klacht en een Droom envelop van een ander. Deze maakt van de Dromen en Klachten van de anonieme ander Vragen die beginnen met ‘Hoe kunnen we….”

Als je met 6 man bent, heb je 36 vragen die allemaal met ‘Hoe kunnen we….” beginnen.

Nummer ze 1 tot met 36 en geef iedereen een Post-It en 15 minuten de tijd om, weer in stilte, alle vragen te bekijken en er drie te selecteren die zij graag zouden oplossen. Nogmaals: IN STILTE. En die selectie doen ze door het nummer van de vraag op hun Post-It te noteren. IN STILTE. De selectie van de drie vragen doe je op gevoel. Welke vraag zou jet het liefste oplossen? Waar krijg je energie van? Als na 15 minuten iedereen een keuze heeft gemaakt maak je teams van 2 die dezelfde vraag hebben. En laat je ze eerst individueel 10 ideeën bedenken.

Nog klachten?

Droomze.

Of bel 0624965000.

2 Responses to “Droomklacht. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 567/1001”

  1. Frans van Vroemden 27 oktober 2014 at 4:34 PM #

    Een telefoonnummer van 9 cijfers is al een droom

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ik belde Cor - Elja Daae - 29 oktober 2014

    […] Hier. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: