Play more! Game over? Dit is Design Thinking by Doing verhaal 566/1001

24 okt

playmoregameover566.001

Ik kan er echt van genieten als iets goed uitgelegd/beschreven staat. Zo las ik gisteren een stukje tekst waar ik echt door geraakt werd. Er staat prachtig beschreven wat de kern van een goede creatieve sessie is. En waarom vind ik dat nu zo mooi. Das best een moeilijk vraag.

Hierbij eerst het stukje en eens kijken of jullie ook zien om welke stukje het gaat.

In a world running on deficit and suffering scarce resources, we must increase creativity and our ability to think anew. Our task as leaders is to turn the volume up for creativity and bring more people with different competencies together and introduce multiple perspectives into play. It´s about; Moving the focus from me to we, from instruction to inspiration and from ordinary to extraordinary.

De kans dat jullie precies hetzelfde stukje zien is uitermate klein want we hebben allemaal verschillende achtergronden, kennis en ervaring. Ik gaf van de week een presentatie en vroeg de groep in het kader van ‘perspectief’ om in een minuut zoveel mogelijk associaties op te schrijven vanuit ‘AUTO’. Ik voorspelde dat er geen enkele associatie zou zijn die ze allemaal, 14 m/v, hadden. De meeste overlappende associatie was ‘stuur’. Er waren er drie die dat alle drie hadden.

Therese Amabile doet al 30 jaar onderzoek naar creativiteit en benoemt naast motivatie en creatief denken ‘Kennis’ als derde voorwaarde voor creativiteit. Diverse, relevante kennis dan wel te verstaan. Zoals ook op een van de Creativiteitsquiz kaarten staat waaraan ik 2 jaar geleden meedeed op het World Creativty Forum:

perpectief.002

Het antwoord op deze vraag is dus………………..

Nee.

Maar het erbij halen van mensen die het probleem kennen en er vanuit een ander perspectief naar kijken heeft wel een positieve invloed op de kwaliteit van de ideeën.

En als je die verschillende gemotiveerde, vakkundige mensen vervolgens aan spelen krijgt, kunnen er mooie dingen onstaan. Want het moet wel leuk blijven….vind ik dan.

Twee weken geleden faciliteerde ik een creatieve sessie. Ik vernam van mijn opdrachtgever dat een deelnemer achteraf  had gezegd dat ie de afgelopen 40 jaar heel wat van ‘dit soort sessies’ had meegemaakt maar deze in zijn top drie was beland. Waarom? Omdat ik hem aan het spelen had gekregen. Spel is de meest krachtige menselijke vaardigheid om te vernieuwen. Mensen vrijwillig overbodige obstakels laten nemen.

Al enig idee welke zinnetje ik bedoelde?

Komt ie. Voor de koelkast. Of de magnetron?

…bring more people with different competencies together and introduce multiple perspectives into play.

Play More!

Of

Game Over?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: