Gek hek. Dit is Design Thinking bij Doing verhaal 557/1.001

15 okt

gekhek557.001

Wat onderscheidt de mensen van de dieren? Sommige mensen zijn net beesten, hoor ik mezelf denken en ik ‘zie’ daar ook direct allerlei beelden bij. En dat is volgens mij wat ons echt onderscheid van de dieren. Ons verbeeldingsvermogen.

Voordat ik met dit blog begon heb ik een tijd lang de zin “Stel je voor…..” als format gebruikt om de dingen die ik bijzonder vond te delen met de buitenwereld. Als je dat maar lang genoeg volhoudt gaan mensen je vanzelf ‘Stel je voor Cor” noemen.

Die verbeelding heeft zo zijn goede en slechte kanten. Je kunt van dezelfde situatie iets moois maken of iets lelijks, om het maar even zwart wit te zeggen. Hoe we naar dingen kijken en wat we daar mee doen hebben we zelf in de hand. Of moet ik zeggen in het hoofd. Ik las laatst ‘Kutweer bestaat niet’. Ik heb er dagen mee rondgelopen.

Ik dwaal een beetje af want het ging me eigenlijk over ons voorstellingsvermogen. Hetzelfde zien en iets anders denken. Dat gaat niet bij iedereen ‘vanzelf’ maar je kunt het wel degelijk trainen. En het leuke is dat iedereen het kan maar niet iedereen dat, nog, durft. Het enige wat je nodig hebt is een beetje lef. En dat is nu net waar het vaak aan ontbreekt. Lef. En niet zozeer het lef om iets anders te denken. Ik zei al, dat is te trainen. En er zijn legio technieken om jou iets anders te laten denken. Je buiten je kaders te laten stappen. Maar dat is dan nog allemaal veilig in je hoofd. Soms heb je lef nodig nodig om het met anderen te delen. Want als je het deelt vinden ze daar natuurlijk iets van. En niet alleen van het idee maar ook van jou.

Misschien help het als je NIET zegt “Ik heb  een idee!” Want daarmee is het Van Jou. Met alle mogelijke sociale gevolgen van dien. Mocht je bang zijn voor de gevolgen van je idee is het misschien een idee om, als in een groep ideeën bedenkt en gaat delen om dit anoniem te doen. Je vraagt iedereen de ideeën op schrijven (of te tekenen) en een facilitator neemt ze dan in zodat niemand weet waar de ideeën vandaan komen. Veiligheid is een belangrijke voorwaarde om te spelen. Als je je niet veilig voelt ga je niet spelen want dan ben je bang wat er allemaal fout kan gaan.

Het doet me denken aan het verhaal van de nieuwbouw kleuterschool. De vrijstaande school was alleen gelegen in een uitgestrekt gebied. De school was al klaar en de speeltuin ook. Maar in de pauze gingen de kids toch niet naar buiten om  te spelen. En weet je waarom niet?

De kleuters voelden zich niet veilig. Omdat er nog geen hek om de school stond. Die kwam pas een week later.

Soms moet je een hek plaatsen om buiten je kaders te denken….en te spelen.Gek hek

One Response to “Gek hek. Dit is Design Thinking bij Doing verhaal 557/1.001”

  1. els 16 oktober 2014 at 8:16 AM #

    en hoe weet je dan of dieren geen verbeeldingsvermogen hebben???????

Geef een reactie

%d