Verrukker. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 539/1001

26 sep

rukker539.001

Volgens Marty Neumeier is een merk (Brand):

branding.077

En Branding:

‘Een poging van een bedrijf of persoon om  blijvende waarde te creeren door klanten te verrukken.’

Een Brandmanager is dus eigenlijk een Verrukker. En aangezien we allemaal Merken zijn mogen we ons misschien wat vaker afvragen of we de laatste tijd nog iemand verrukt hebben. Want hoe vaker we iemand verrukken hoe meer we waard worden voor die persoon. En iemand verrukken gaat verder dan een gemeend complimentje

Apple is daar natuurlijk een meester in. Ik blijf zelfs fan nu mijn 3 jaar geleden voor bijna € 3.000 aangeschafte laptop het begeven heeft en de reparatiekosten ruim € 1.100 zijn. Nadat binnen jaar ook de harde schijf al overleed. Geloof me, elk ander merk had geen tweede kans gekregen. Apple wel want die blijven me verrukken. Dat hebben die rukkers goed voor elkaar. Ze zijn er het meest gewaarde bedrijf ter wereld mee geworden. Nice Job Jobs.

Apple lukt het om mij constant te verrukken zodat ik meer dingen kopen voor een langere periode voor meer geld.

Een ander voorbeeld van een goed gewaardeerd merk is Coca Cola. De merkwaarde van Coca Cola is meer dan de helft van de totale waarde. Zo’n 70.000.000.000 geloof ik. Ik kan er een paar miljard naast zitten. Het zou Coca Cola minder kosten alle fabrieken opnieuw te bouwen dan het merk opnieuw te bouwen.

Merken beïnvloeden onze waarneming en gisteren dacht ik laat ik dat eens proberen tijdens mijn college Branding met  tweedejaars HKU Kunst en Economie studenten.

Ik vroeg een aantal vrijwilligers om mee te doen aan een experiment. Ze moesten een Cola smaaktest doen.

colacola

Alle 11 studenten kregen twee plastic bekertje. In de ene schonk ik eerst de AH cola en vroeg ze goed te proeven. Vervolgens schonk ik Coca Cola in het andere bekertje. Op mijn vraag ‘Welke vond je lekkerder?” vonden 5 de Coca Cola lekkerder en 5 de AH cola. 1 persoon proefde geen verschil.

10 van de 11 proefden verschil tussen de 2 cola’s. Dat varieerde van ‘zoeter’, ‘meer citroen’, ‘meer prik’.

Een opmerkelijk resultaat want in beide zat Coca Cola.

Het Merken van Merken Merk je.

Ook in het onderwijs. Het Pygmallon experiment toonde aan dat van de vooraf willekeurig aangeduide ‘goed, gemiddeld of mindere’ leerlingen aan het eind van het schooljaar de “goed’ leerlingen duidelijk betere resultaten behaalden dan de rest.

Het Pygmallon effect leert dat je je nooit genoeg bewust kan zijn van de vooroordelen die je als mens nu eenmaal hebt over andere Mensen, Appels en Cola.

I gotta go.

Moet weer wat mensen verrukken.

3 Responses to “Verrukker. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 539/1001”

  1. Paul Ricken 26 september 2014 at 7:38 AM #

    YEAH, geweldig geschreven, ouwe verrukker. That’s it!

  2. Jan Verheijen 26 september 2014 at 11:30 AM #

    Cor, heb je al een second opinion gehad betreffende de reparatie van je Mac? Op het forum onemorething.nl zitten ook veel deskundigen die er lol in hebben advies te geven als er wat aan je Mac mankeert.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: