What Frank Wants. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 508/1001.

26 aug

whatfrankwants508.001

Meerdere malen heb ik het gehad over het creatief vermogen. Dat het bestaat uit:

– nieuwsgierigheid

– verbeeldingskracht

– discipline

– vasthoudendheid

en

samenwerken.

Deze post draag ik op aan Frank. Afgezien dat Frank een hele aardige en inspirerende kerel is, is Frank een top creatief. Dat zal hij echter nooit van zichzelf zeggen. Dus doe ik het:

Frank je bent een top creatief. En waarom? Dat legde hij zelf gisteren uit in een mail aan mij. Bedankt Frank.

“Stel, je zit op 3 oktober op een terras ergens in Soest in de Zon. Gewoon eens een idee tegen iemand aan te houden die zich bezig houdt met ‘Design Thinking’ (by doing). Zo iemand waar je een half uur tegenaan staat te praten die vervolgens je idee samenvat ‘ah, jij wilt het gewoon eenvoudig houden’. Eenvoudig??? Heb je niet gehoord hoe complex het allemaal is! Dat kost jaaaaren om te bouwen, daar heb je experts voor nodig! Dat sapje moet Cor toch wel beïnvloed hebben.

Of niet? Een wijs man schreef ooit in zijn blog hoeveel een idee waard is. Precies 1 punt. Een idee is NIETS waard als je er NIETS mee doet. Oke Cor, dat is dan 1 punt voor jou naar aanleiding van ons sapje, daar in Soest in de Zon. Je moet het doen. Je mag er best over schijven (10 punten), je mag er best een business plan van maken (100 punten), maar prototypen is 1000 punten. Maar laat ik helder wezen: met die 1111 punten ben je dus niet. Pas als je gaat delen komen er 10.000 punten bij. En je mag het met iedereen delen, maar wellicht is delen met je doelgroep het slimst. Dank Cor, alweer. ‘Life is for sharing’ ‘so are ideas’. Ook leuk, met mijn eerste bedrijf ‘CyberConsult’ hebben we ooit een site gemaakt met de naam ‘Dare-to-share’. Dank aan Origin voor de opdracht.

Zo, dus je hebt een half uur zitten praten over je geweldige idee, en dan zegt zo’n design thinker ‘ah, jij wilt het gewoon eenvoudig houden’. Goed, hoe doe je dat. Ook dat is simpel. Just do IT. Op 1 november ben ik eerst maar weer eens leren ‘programmeren’. Met maar 1 doel: maak iets dat werkt. Vertaal je idee naar wat schermpjes. Zo gezegd, niet zo snel gedaan. Maar op 1 februari was ik er klaar voor. Mijn prototype was af (yeah! 1000 punten!) Op naar de doelgroep! En presenteren maar in de volle overtuiging dat dit hun leven ging verbeteren. Oh ja, mijn doelgroep is retail, je weet wel, een winkel. Ik ben ervan overtuigd dat de winnaar van e-commerce de retailer is. Retail > e-tail (jawel, Retail is groter dan E-tail). Simpel. Wederom een wijs man die ooit in zijn blog hierover schreef. Als je er zelf niet in gelooft, geloof me, dan gelooft niemand je. Ik geloof alleen wel dat mijn prototype ’te ver vooruit’ liep voor mijn doelgroep. Maar geloof me of niet, die doelgroep snapte wel waar ik heen wilde. En dan moet je dus luisteren naar wat zij willen. Zij gingen delen. Hoe geweldig is het als je doelgroep jou gaat vertellen hoe zij het zien. Vanaf 1 maart is het ‘Rapid Design Thinking by Prototyping’ geworden. In software land hebben ze ook een mooie term daarvoor: Scrum, Agile. Elke twee weken je idee aanpassen, toetsen, schaven, weggooien, terughalen. Keep showing your stuff. Luister. Do you want to know a secret? Listen.

Uiteraard had ik wel een beetje gelijk dat het complex was. Dit kon ik niet in mijn eentje. Dus je gaat eens wat uitbesteden. Geweldig hoe snel je in 30 minuten de beste mensen op sites als ‘Elance’ vindt. Nou ja, niet altijd de beste, maar ook hiervoor geldt ‘just do it’. Mocht je het ooit willen proberen, schrijf de eerste $5000 maar af. Dat is je leergeld om te leren uitbesteden. Wel leerzaam. Heel leerzaam. Ongelooflijk wat een kennis er is. In de wereld. Voor weinig. Als je je idee goed uitschrijft is er echt iemand ergens op deze wereld die het voor je maakt. Binnen 1 of 2 weken. Mits je wel snapt wat je uitbesteed. Maar dat heb ik er dan weer van geleerd. ‘Software Outsourcing by Doing’.  Maar, als je echt iets groots wil, dan moet je gewoon een team hebben. Got it. 8 man inmiddels. Ver weg van hier. Bang dat ze je idee stelen? They can steal anything, but your ideas. Believe me. Dat willen ze overigens ook niet. Ze willen bijdragen aan zo’n idee.

Ok, dus je hebt een prototype, hebt de 10.000 punten erbij verdiend. Maar dan? Volgens mij verdien je de 100.000 punten als je de eerste betalende klant binnenhaalt. Let op: betalend! Done. (yes, done!)

Waar wil ik heen met deze mail? Nou Cor, het heeft even geduurd, maar dat ‘design thinking’, je ‘boekentips’, je ‘To predict the future don’t look ahead, look around’. It’s all true. Dare-to-fail, dare-to-show, dare-to-share. We moeten maar weer eens een sapje drinken, op een terras, maar dan in Dordrecht of Schoondijke, in de zon. We moeten samen een boek lezen (welke was het ook al weer?)

Oh ja, die 3 dagen niet werken binnen een team durf ik nog niet aan, maar ik ga met 1 dag starten: don’t work, just create something.

Wanneer?

Best regards,

Frank

E-business development”

Wanneer gaan we lezen?

kevin-kelly-book

 

2 Responses to “What Frank Wants. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 508/1001.”

  1. Robbert Jansen 26 augustus 2014 at 8:03 AM #

    H Cor leuke blog, maar dat gedoe met punten vind ik nou wel weer jammer. Waarom moet alles toch gewaardeerd worden? Zelf weet je dat ik van de school komt die zegt; Een idee wat niet wordt uitgevoerd is nog steeds een idee. Die uitvoering is helemaal niet relevant. Het maken van ideeën is een opzichzelf staand gebeuren. met of zonder uitvoering van dat idee.

    Nou ja, zo die gaat…..

    Robbert

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boeken Tips. Dit is Design Thinking by Doing Verhaal nummer 814/1.111 | Design Thinking by Doing - 7 juli 2015

    […] “Wat technologie wil” van Kevin Kelly mede-oprichter van Wired magazine presenteert een verfrissende blik op technologie als een levende kracht in deze wereld. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: