Dit is Design Thinking by Doing verhaal 407/1001. De onzichtbare kraan.

2 apr

 

onzichtbaar407.001

Gisteren gaf ik een workshop aan het personeel van het Nederlandse consulaat in Istanbul. Ik was uitgenodigd door Recep een student van summerschool van vorig jaar. Het leek hem een goed idee om ‘iets’ wat hij had meegekregen in een week in te korten in 2,5 uur en zo zijn collega’s te inspireren. Van de 6 right brain skills Story, Design, Play, Meaning, Symphony en Empathy heb ik alleen de eerste drie kunnen behandelen. Ik moet dus nog een keer terug naar Istanbul.

Ik begon met design en liet een aantal voorbeelden zien die niet alleen functioneel maar ook nog eens erg mooi zijn. Op de vraag of iemand laatst nog een hele bewuste keus voor Mooi had genomen stak een Mooie dame haar hand op en zei ze ‘Elke dag.’ Ze kocht elke dag iets moois om het vervolgens weer teug te brengen. Bijna allemaal terug te brengen. Glimlachte ze er bij. Kun je misschien een voorbeeld geven, vroeg ik.

Nou dat kon ze. Ze had laatst een paar schoenen gekocht. Zwaar afgeprijsd. Zeven honderd Euro. Ja want ze waren € 1.400,- Zou ze gedacht hebben dat ze € 700,- had bespaard? Maar nee hoor. Ze had ze gekocht omdat ze mooi vond. Vervolgens heeft ze de schoenen twee weken thuis gehouden om er van te genieten. Niet gedragen maar gewoon genoten van de aanwezigheid van die twee Mooie schoenen. Ik vind het een geweldige strategie om meer van Design te genieten zonder dat het klauwen met geld kost. Kopen, genieten en terugbrengen. Je eigen designtentoonstelling van twee weken. Met het grote voordeel dat je er thuis wel aan mag zitten en in het museum niet. Haar verhaal heeft me geinspireerd om vandaag eens heel bewust te zijn van de mooie dingen om me heen. En een prachtig voorbeeld vind ik de kraan in het hotel waar ik verblijf. Water komt uit een kraan. Meestal. Dat is een enorme luxe. Maar zo ervaar je dat niet altijd. Maar wat als je het water aan ziet komen. Als in een stromend beekje. Het maakt me bewust van de luxe van stromend water. De kraan wordt eigenlijk onzichtbaar. Het gaat om het stromende water. Dat vind ik Mooi. Onzichtbaar design.

onzichtbarekraan

One Response to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 407/1001. De onzichtbare kraan.”

  1. Els 2 april 2014 at 5:39 AM #

    Ik zeg kopen die kraan, moet je over 2 weken alweer terug naar istanbul 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: