Dit is Design Thinking by Doing verhaal 406/1001. The priceless banana.

1 apr

priceless406.001

Gisteren gaf ik een TEDx talk in een kleine kapel op het terrein van het Nederlandse consulaat in Istanbul. Niet ver van het hotel waar ik verbleef. Beiden aan een drukke winkelstraat. En in die winkelstraat liep ik zondag en viel me een platenwinkeltje op. Ik had een High Fidelity gevoel. Ken je die film? Nee. Kijken. John Cusack als eigenaar die een tic heeft met lijstjes. Van alles een ‘top zoveel’ maakt. En eigenlijk was ik ook een lijst aan het maken. Van 120 plaatjes in een Keynote presentatie van 20 minuten.

Toen ik dichterbij de etalage kwam zag ik 9 platenhoezen hangen. Waarvan er een in mijn presentatie zit. Van alle platen in de wereld hing ‘mijn banaan’ er ook tussen. Hoe toevallig is dat. Het was natuurlijk geen toeval. Het was een teken. Van God. Of Allah in dit geval. Hier moest ik iets mee. Ik wist alleen nog niet wat.

TEDxBanaan.012 TEDxBanaan.013 TEDxBanaan.014

 

Ik kocht de lp en gaandeweg bedacht ik dat het leuk zou zijn om de lp tijdens mijn presentatie weg te geven. Ik paste mijn presentatie iets aan zodat ik op een gegeven moment bij het volgende  plaatje zou vragen:

TEDxBanaan.009

“Wie produceerde deze plaat?’

Binnen 1 seconde reageerde een jonge dame:

‘Andy Warhol!!!’

Ze sprong bijna uit haar stoel. Nu had ik van te voren gezegd dat er FANTASTISCHE prijzen te winnen waren maar niet welke. Toen ik de lp tevoorschijn haalde en vroeg of zie die al had zei ze ‘nee’. Waarop ik zei ‘Nu wel.’ Ze straalde van oor tot oor en de zaal klapte alsof ze net een hele vette prijs had gewonnen.

Mijn TED talk ging over het ontwaken van  de kunstenaar in je. Over 1 keer snoozen in de ochtend, het vermoorden van je saboterende Kabouter en de waarde van een banaan. Toen ik de jonge dame vroeg om te me te vertellen wat de prijs van de lp was, keek ze op het prijsje dat ik er bewust op had laten zitten.

‘50 lira.’ Zei ze.

En toen ik vroeg wat de lp waard was, zei ze ‘Priceless.’

Toen wist ik pas waarom ik die banaan voor bijna € 17 had moeten kopen. Omdat € 17 maar een fractie is van Priceless.

Voor mij was de opmerking ‘Priceless’ het hoogtepunt van de presentatie. Of toch misschien mijn laatste beeld op het grote scherm in dat kapelletje op het terrein van Nederlandse consul in Istanbul.

Fijne dag vandaag. Het is 1 april.

kaboutertedx

5 Responses to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 406/1001. The priceless banana.”

 1. Jos 4 april 2014 at 7:47 PM #

  Cor, genoten van je presentatie en gezelschap. Ik moest later nog denken aan wat je zei over goede ideeën die je weer vergeet omdat je in slaap valt. Dat deed me denken aan een andere artiest, Buddy Wakefield, en zijn woorden (uit ‘information man’):

  “I know there are times
  when you will lay your head to rest
  and have a moment of brilliance
  that grows into a perfect order of words
  but you will fall asleep
  instead of painting it down on paper.
  When you wake up,
  you will have forgotten the idea completely
  and miss it like a front tooth
  but at least you know how to recognize moments of brilliance”

  groet!
  Jos van WakaWaka

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 481/1001. Helaas pin da kaas. | Design Thinking by Doing - 19 juni 2014

  […] Ik gebruik de banaan als metafoor om waardecreatie uit te leggen. Sommige mensen vinden dat priceless. Stefan gebruikt de banaan oa als ingredient om zijn Banana Wall te maken. En niet 1 banaan maar […]

 2. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 487/1001. Gaan met die banaan. | Design Thinking by Doing - 26 juni 2014

  […] ochtendporno van gisteren leek het me goed om het deze morgen over bananen te hebben. Ik schreef al eerder over de waarde van een banaan. Maar wat zou een banaan NU voor JOU waard zijn? De waarde van die […]

 3. Geniet nu, morgen is vandaag voorbij | Design Thinking by Doing - 10 februari 2016

  […] Ik gebruik de banaan als metafoor om waardecreatie uit te leggen. Sommige mensen vinden dat priceless. Stefan gebruikt de banaan oa als ingredient om zijn Banana Wall te maken. En niet 1 banaan maar […]

 4. In flowmotion | Design Thinking by Doing - 5 april 2016

  […] En horen! De muziek kocht ik in het winkeltje waar ik twee jaar geleden een plaat kocht met een banaan op de cover om de waarde van een banaan uit te leggen. Mooi verhaal. […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: