Dit is Design Thinking by Doing verhaal 408/1001. Mag het ietsje meer Design zijn?

3 apr

ietsjemeerdesign408.001

Gisteren schreef ik over de onzichtbare kraan. Vandaag over het onzichtbare gebouw, duidelijk zichtbare stroom en twee lichtgewichten. Ik twijfelde welke van de drie ik moest kiezen. Maar Allah wekte me vanochtend eerder dan Steve dus ik heb wat meer tijd. Ik breng de onderwerpen in alfabetische volgorde. das wel zo logisch. En dat is weer onlogisch als het gaat om Design, een van de right brain skills die Daniel Pink benoemd in zijn boek ‘Een compleet nieuw brein’.

Eergisteren gaf ik een workshop ‘Een compleet nieuw brein’ voor het personeel van het Turkse Consulaat hier in Instanbul. Een van de tertiaire arbeidsvoorwaarden was dat ik een partijtje zou golven met de consul. Ja sure. Cor en golven. Nee natuurlijk niet. Nee ik had een keiharde afspraak, zwart op wit, dat ik zou gaan fietsen in de heuvel rondom Istanbul, met de consul. Mochten ze de consul niet kunnen plaatsen ergens anders op de wereld kan ie altijd nog profwielrenner worden. Ik gooi het maar op het feit dat ik 10 kilo zwaarder was, iets te kleine geleende schoenen aan had zonder klikpedalen en een hybryde achtige mountain/stadsfiets. Nee hoor. Onzin. De consul kan gewoon goed trappen. Enfin na zo’n anderhalf uur het achterwerk van de consul bestudeerd te hebben en een heerlijke douche (voor alle duidelijkheid: zonder de consul) vertrokken we met de metro richting het centrum van de stad. Een ritje van zo’n 25 minuten. Op het eindstation aankomend wees de consul mij op een ‘Design Thinking voorbeeld’ van de architect van de metro. Bekijk de foto eens goed voordat je door leest. Wat valt je op?

Schermafbeelding 2014-04-03 om 05.20.39

De architect had nagedacht over een aantal zaken. Oa:

  1. Dat de muzikanten die TOCH in de Metro spelen een eigen plek hebben. Zichtbaar gemaakt door de mooie illustratie op de muur en de vloer.
  2. Dat de muzikanten vaak stroom nodig hebben. Zie je het stopcontact rechts in het midden? Zo niet klik dan hier. (tweede gratis)

Ik ben benieuwd wanneer de eerste ruzies ontstaan tussen  muzikanten en mensen die hun telefoon/laptop even willen opladen.

Het tweede voorbeeld:

IMG_2762

 

Ik zag het precies een week geleden in Amsterdam toen ik ’s ochtends met Robbert Jansen over de grachten van 020 liep. Ik nam de foto en toen ik op het scherm van mijn iPhone keek zag ik pas de schaduw van de boom. Maar zie je wat het is? Ik vind het een van de mooiste design oplossingen van de laatste jaren en je ziet het gelukkig steeds meer. In plaats van een afschuwelijk, lelijk oranje of blauw bouwzeil een prachtig licht en wind doorlatend doek waar het eindresultaat van de renovatie/bouw op geprint is. Ik zou daar als buurtbewoner heel blij mee zijn. Ik zou er zelfs geld voor over hebben. Nu zie je hoe het gaat worden in plaats van dat je tegen oranje/blauw zeil aan kijkt en je je groen en geel ergert.

Het laatste voorbeeld kocht ik gisteren in een klein boekenwinkeltje niet ver van het Nederlandse Consulaat. Op de vraag “Heb jij laatst nog iets gekocht waarbij Design de doorslag gaf?” is dit mijn antwoord:

50gram

100gram

 

Hoe zwaar zouden ze worden als ze vol staan met ideeën?

En hoeveel zijn ze dan waard?

 

One Response to “Dit is Design Thinking by Doing verhaal 408/1001. Mag het ietsje meer Design zijn?”

  1. G-ice 3 april 2014 at 5:50 AM #

    thx, kan weer gaan slapen.

Geef een reactie

%d