twee voor zes

13 mrt

TWEEVOORZES.001

Heel bizar. De afgelopen 4 dagen word ik precies 2 minuten voor de wekker wakker. Geen 3 en geen 1. Nee precies 2. Als ik op het schermpje kijk, staat er 5.58 op de klok. Zou het ook werken als ik de wekker niet zet?

Ik probeer een bruggetje te bedenken voor het verhaaltje wat ik in mijn hoofd heb maar dat lukt niet erg. Zo denk ik aan vroeg opstaan en wanneer ik dat nog meer deed. Toen we met ons gezin een half jaar in Zuid Afrika verbleven stond ik ook vroeg op. Niet om te schrijven maar om te kneden. We woonden in een klein dorpje Calitzdorp in een oud huisje aan een stofpad met een veranda. Daar zat ik ’s ochtend vroeg met een schaal meel, water, beetje zout, honing en gist te kneden. Genietend van het werkelijk prachtige uitzicht kneedde ik de ingrediënten voor ons dagelijks brood. Het was uit noodzaak geboren want het brood dat te koop was in het dorpje was het toch niet helemaal. Helemaal niet eigenlijk. Het probleem echter was dat we geen oven hadden. Maar wel een electric frying pan. Niet gemaakt om brood in te bakken. Maar het was het proberen waard. Ik ben een week bezig geweest om uit te zoeken wat de juiste verhoudingen waren. En hoe lang de 2 keer gerezen deegbal in de pan moest. In een boekje had ik alle variabelen opgeschreven en na 8 dagen lukte het om een heerlijk brood op tafel te krijgen. God wat was dat lekker. Ik spreek God aan omdat ik het zelf maken van brood een goddelijke activiteit vind. Ik schreef daar al eerder over. Over Cees met zijn groententuin. Maar zelf brood maken in de vroege ochtend voordat iedereen wakker is, is voor mij het meest goddelijke op aarde. Dat het op een goddelijke plek op aarde was droeg zeker bij aan de smaak. Ze zeggen wel eens ‘ik heb het met liefde gemaakt.’ Mijn broden in Calitzdorp hadden nog twee andere geheime ingrediënten. Buitenlucht en uitzicht.

DSC_1328

2 Responses to “twee voor zes”

  1. Els 13 maart 2014 at 7:55 AM #

    Proef hem bijna ….

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: