handle with care

10 jan

HANDLEWITHCARE.001

“It cannot be seen, cannot be felt,
Cannot be heard, cannot be smelt,
It lies behind stars and under hills,
And empty holes it fills,
It comes first and follows after,
Ends life, kills laughter.”

― J.R.R. TolkienThe Hobbit

Ik schreef al eens eerder over de waarde van Een Idee. Een verhaal dat een idee eigenlijk niets waard is. Althans niet zo heel veel. Het gaat om het prototype. Het tastbare dat je kunt delen. Toch wil ik dat wat nuanceren want soms heb je een idee waar je echt van houdt. Je kunt het niet ‘uitleggen’ maar het voelt goed, ‘precious’ zou Gollem het noemen. Het klopt. Je wilt het beschermen en dicht bij je houden. Het is nog te kwetsbaar om bloot te stellen aan de invloeden van buitenaf. Het is als een klein hoopje zand in de palm van je hand. Je houdt je hand dicht bij je hart en je draait je rug tegen de wind zodat de wind geen vat krijgt op je hoopje. Je andere hand leg je als een dakje over je andere hand. Zonder het zand te raken. Zo bescherm je het tegen de regen en de neerdalende, nieuwsgierige blikken die willen weten wat jij daar met zoveel moeite probeert te beschermen. Het is hard werken en je moet vooral niet gaan knijpen want dan loopt het zand tussen je vingers op de grond. De liefde voor het idee verandert in angst voor het verliezen.

Maar hoe waardevol is je idee als je het niet kunt delen?

Bestaat het dan eigenlijk wel?

Wordt een idee niet pas waardevol als je er samen met anderen mee aan de slag gaat?

Als je het deelt en er vorm aan geeft.

Share if you care. 

5 Responses to “handle with care”

 1. Dijkma, BE (Berlinda) 10 januari 2014 at 9:52 AM #

  Over idee gesproken, dit mailde ik vanochtend naar de Hema. Ben benieuwd!
  Groeten, Berlinda
  PS. Met “die andere” bedoel ik jou en Immo. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. ☺

  Geachte mevrouw Dijkma,

  Wij hebben via hema.nl de volgende mail ontvangen:
  Lees net in het AD dat er zoveel kauwgom op de stoep ligt voor de Hema in Den Haag. Stel je nou voor dat er voor de ingang twee “bomen” staan waarop je je kauwgom kunt plakken. En dan zo gemaakt dat het leuk is om jouw kauwgom erbij te plakken. Wat zou dat een kauwgom op de grond schelen! Idee? Ik wil daar wel verder over doordenken met jullie! (en ken ook een paar andere die heel goed zijn in het verzinnen van oplossingen). Hoor graag! Groeten, Berlinda

  • cornoltee 10 januari 2014 at 10:29 AM #

   Hoi Berlinda,
   Goeie actie! In Dordrecht hadden we het kauwgomstraatje waar je je kauwgom op een ‘schaap’ (dordtse schapekop) kon plakken. Reuze populair maar uiteindelijk weggehaald door de gemeente.
   Heel toevallig las ik vanochtend een stukje over kauwgom. Je kunt het ook gewoon doorslikken 🙂
   Die kauwgomboom van mijn moeder blijkt helemaal niet waar te zijn.

   Ben benieuwd hoe de Hema reageert.

   groeten

   cor

 2. Els 10 januari 2014 at 7:36 PM #

  Daar gaat m’n idee ….

 3. Gert Veenhvoen 11 januari 2014 at 9:37 AM #

  Als je een idee niet deelt dan heeft het misschien nog de vorm van een (dag-) droom. Dat heeft dan waarde voor jezelf. Van Gogh zei ooit: “I paint my dreams”. Einstein zei “ratio brings your from a to b, imagination brings you everywhere”.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: