Ga toch lekker tekenen.

8 jan

YUXIANMAO.001

Gisteren aan het eind van de dag vroeg Yuxian Mao me wat de studenten hun vrienden of familie zouden vertellen over de workshop die ze had gegeven.

‘Niets.’ zei ik.

Yuxian keek me verbaasd en enigzins teleurgesteld aan.

‘Niets?’ zei ze.

‘Nee, ik denk niet dat ze iets vertellen.’

‘Ik denk dat ze iets tekenen.’

Er verscheen een glimlach op het gezicht van Yuxian. Ze vond het een mooi compliment.

En dat verdiende Yuxian ook. Ze had een geweldige 90 minuten durende Visual Thinking workshop gegeven aan een groep internationale masterclass studenten op de HKU. Yuxian is Graphic Facilitator en leert mensen om visueel te denken door ze te laten tekenen. Yuxian maakt ook tekeningen zoals je die mischien kent van RSAnimate.

Het interessante van Visual Thinking is dat er twee belangrijke right brain skills samen komen: Design en Story. En die combinatie is heel powerful om verhalen en ideeën te delen.

Ik kan echt genieten van mensen die goed kunnen tekenen. Als ik met Yuxian aan het praten ben, zit ze ook altijd te tekenen. Aan het eind van mijn verhaal heeft zij het dan in een tekening samengevat. Heel goed. Vroeger toen ze in China op school zat was dat natuurlijk een probleem. Ze zat ALTIJD te tekenen.

Wat ze toen moest afleren verdient ze nu haar geld mee.

Als dank had ik Yuxian beloofd een video te maken van haar workshop. Ik had wat opnames gemaakt tijdens de workshop met mijn iPhone en bedacht me de laatste 20 minuten dat het wel heel leuk zou zijn als ik de video aan het eind van de masterclass aan iedereen zou kunnen laten zien. Zo gedacht zo gedaan.

In de trein terug kwamen Yuxian en ik er achter dat we allebei visual thinkers zijn. Zij gebruikt pen en papier en ik camera en computer. Low tech. High tech. Toch zou ik wel wat beter willen tekenen.

ps

Aan het eind van de workshop kwam een van de studenten naar me toe en zei dat ze deze workshop liever na het college wat ze nog zouden krijgen, hadden gehad. Ze hadden nu veel energie en moesten nu met al die energie weer 90 minuten stil zitten en luisteren. Je begrijpt wat ik haar adviseerde:

Ga lekker tekenen.

2 Responses to “Ga toch lekker tekenen.”

  1. els 9 januari 2014 at 9:37 AM #

    was ook een prachtige vrouw…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

    […] Ga toch lekker tekenen. […]

Geef een reactie

%d