why be happy, if you could be interesting?

12 sep

whyhappy.062.062

Er gebeuren de laatste tijd mooie dingen. Toevallige dingen. Heel toevallige dingen. De een na de ander. Een wilde wil ik toch graag even delen. Er hangt iets in de lucht. Het komt nu overigens  met bakken uit de hemel.

Eergisteren gebruikte ik dit plaatje  in mijn college Branding om uit te leggen hoeveel Coca Cola waard is.

Nou hoeveel denk je?

Meer.

Meer.

Nog meer.

cocacolahalfvol.041

120.000.000.000

Het merk Coca Cola is 70.000.000.000 waard.

Zonder merkwaarde is het glas halfleeg: 50.000.000.000

Meer dan halfleeg.

Gisteren kreeg ik van Gabrielle Kuiper, een collega van de HKU, deze via WhatsApp:

cocacolagabrielle

Met de vraag ‘Is ie half leeg of half vol?!’

Ik antwoordde ‘Vol…..met suiker.’

Maar het echte antwoord kreeg ik gisteren een paar uur later via de mail.

Van Wies. Dankjewel Wies. En inderdaad, Louis C.K. is briljant. Ik hoef  mijn buikspieren niet meer te trainen vandaag. (email abo’s moeten naar mijn blog om het filmpje te kunnen zien. Ruud is aan het uitzoeken hoe ik dat kan veranderen)

Ha Cor,

Sla ik de Loesje kalender open, staat er: ‘ Zekerheid is voor twijfelaars’! Alhoewel niet precies zo verwoord, dacht ik hetzelfde toen ik je blog las over twijfelen. Het leek alsof je werd uitgedaagd veel vaker te twijfelen, dat zou jou meer mens maken. Een interessant visie op de werkelijkheid. De vraag is natuurlijk of deze overtuiging klopt en of dit niet een levenshouding is van je lezer (en met hem de halve wereldbevolking) waar hij moeilijk vanaf komt, juist omdat de aanname ‘ met twijfel meer mens’ zekerheid lijkt te bieden. De ware piekerprins herken je aan het halflege glas. 

Jij bent iemand die graag het glas halfvol ziet. Steeds kies je voor een positieve benadering; een zwartkijker kun je jou in de verste verte niet noemen. Een voorbeeldige leerling van positief psychologen Seligman en Csikszentmihalyi (opgezocht). Dat is bewonderenswaardig – zeker omdat in onze samenleving het probleemdenken diepgeworteld is. Bij alles wat we doen kijken we eerst naar de onmogelijkheden, de belemmeringen, de problemen. Bij de huisarts is de eerste vraag: wat is uw probleem. Ooit een huisarts ontmoet die antwoordt op ‘dokter ik heb zo’n buikpijn’ met de opmerking: Wat is je droom? Hoe wil je zijn als dit probleem is opgelost? Wat kun je vandaag al doen dit te bereiken? Behalve dat het onkies klinkt omdat veel van wat ons overkomt nu eenmaal valt onder ‘ lot’, begrijp je wel dat patiënten door een dergelijke handelswijze zich heus anders zouden gaan gedragen. Maar we doen dit niet. Stapels zelfhulpboeken verder koesteren we nog steeds het denken in problemen. We weten ook  dat je alleen kunt veranderen als mogelijkheden je startpunt zijn. Starend tegen een berg kom je nergens – wel als je ‘droomt’  dat je naar de overkant wilt én actie onderneemt.

Jij verstaat deze kunst, dat is zichtbaar in je blog. Al ploeterend de weg naar boven – want lijden hoort bij flow, zoals de filosoof Slavoj Zizek dat zegt. Die overigens ook vindt dat mensen niet  streven naar happiness, dat willen we niet: ‘why be happy, if you could be interesting?’  We kiezen voor eerder flow – of in mijn favoriete term: we kiezen voor een leven dat ons vervulling biedt. Lijden hoort daar bij – dat houden we vol vanwege het lonkende toekomstperspectief.

Over dat laatste is een prachtig boek geschreven, ik wilde je dat altijd al melden maar zoals dat gaat – vergeten. Bij deze. Staat in mijn top drie: ‘ De zin van het bestaan’ van Victor Frankl. O, had ik het al gemeld? Herhaling! 

Victor Frankl werd samen met zijn vrouw, broer en ouders naar een concentratiekamp gedeporteerd. Ze leefden onder mensonterende omstandigheden – hij moest dwangarbeid verrichten en werd gemarteld en vernederd. Elk ogenblik kon hij worden ingedeeld bij degene die naar de gaskamers gingen. Een oneerlijkere en tragische situatie was niet denkbaar. Frankl weigerde slachtoffer te zijn. Elke ochtend bedacht hij een reden om in leven te blijven. Hij was psycholoog en had de stellige overtuiging dat mensen ook onder de somberste omstandigheden over een vrije wil en dus ook over keuzemogelijkheden beschikken. ‘Een ding kan de mens niet worden ontnomen (…) de allerlaatste menselijke vrijheid, de keuze onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen.

Frankl verbeeldde hoe hij voor een collegezaal stond en hoe hij studenten leerde over overleven. Hij creëerde een wereld die los stond van zijn werkelijke situatie – hij noemde het verinnerlijking en kon zo in gedachten naar het verleden en dromen over de toekomst. Hij ontdekte – wat later in de cognitieve psychologie is uitgewerkt – dat de mens het vermogen heeft om zijn reactie op elke situatie zelf te bepalen. We kunnen betekenis leggen in alles wat we meemaken, hoe moeilijk ook. We kunnen van een afstand naar onszelf kijken en zien hoe we functioneren. We kunnen onze aandacht verleggen in moeilijke situaties en overleven door te dromen en ambities voor de toekomst voor te stellen. Daarmee kunnen we het verschil maken in deze wereld.

In je blog lijk je dat te doen. Twijfelen of piekeren? Stel je voor dat het verboden zou worden – dat we eenvoudigweg op de bon gaan zodra je met een ;( buiten loopt. Hoe anders zou het zijn?

 Hartelijke groet,

Wies

 

NB     En vanwaar deze brief? Cadeautje. 

NB 2  Plus woensdagbonus:

7 Responses to “why be happy, if you could be interesting?”

 1. esthermorren 12 september 2013 at 8:09 AM #

  50.000.0000.000?

 2. Kim Bruynzeel 12 september 2013 at 10:41 AM #

  Wat een mooi stuk van Wies! Heb afgelopen dinsdag “toevallig”:) met de kids een filosofieles gedaan over Descartes.Eerst iets over zijn leven en uitspraken verteld en daarna de vragen gesteld:Welke dingen weet je zeker?Waarover twijfel je wel eens?Voelt t fijner om te twijfelen of om juist dingen zeker te weten? Wat uitspraken: ‘Alleen als je twijfelt kun je op goede ideen komen..’ ‘Er is 1 groep mensen die nooit twijfelen en dat zijn hippies want die doen gewoon alles waar ze zin in hebben.’

  Kinderwijsheid:)

  Date: Thu, 12 Sep 2013 05:05:31 +0000 To: kimberlyclark@live.nl

 3. Anna-Maria Giannattasio 13 september 2013 at 8:20 AM #

  He Cor! leef je nog?

 4. niels 13 september 2013 at 11:27 AM #

  Bangmakerij op vrijdag de 13e?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ken jij zenoemenhetdesignthinking? | Design Thinking by Doing - 26 januari 2014

  […] why be happy, if you could be interesting? […]

 2. Dit is Design Thinking by Doing verhaal 442/1001. Met je rug tegen de muur. | Design Thinking by Doing - 10 mei 2014

  […] Waar ik zo een nieuw boek ga halen. Tip van Wies. Altijd goed. Boekentips van Wies. […]

Geef een reactie

%d